BBC-documentaire toont het troosteloze leven in Mosul onder ISIS-dictatuur

Geen categoriejun 11 2015, 18:00
Een nieuwe documentaire van de Britse televisiezender, gefilmd met amateurbeelden, geeft een deprimerend beeld van het leven in het door ISIS gedomineerde Mosul.
De BBC heeft het afgelopen jaar heimelijk gefilmd in het door ISIS veroverde stadje Mosul, om een beeld te krijgen van hoe het er aan toegaat in de tweede stad van Irak, die inmiddels al weer een jaar onder de heerschappij van de Syrisch-Irakese terreurbeweging valt. De beelden geven een heftig beeld van wat het afgelopen jaar de stad gebracht heeft.
Zo rapporteert het Reformatorisch Dagblad. Met name in de voormalige christelijke wijk is de achteruitgang goed te zien:
Ze filmden onder meer in de voorheen welvarende christelijke wijk van de Iraakse stad. Die wijk is veranderd in een spookstad: huizen zijn dichtgetimmerd, in beslag genomen door IS en gemarkeerd met de Arabische letter ‘N’. Dat staat voor Nasara, wat christen betekent.
Ooit leefden er 60.000 christenen in Mosul. Ook andere minderheden hebben zwaar te lijden onder het juk van IS.
Maar de videodocumentaire laat zien dat eigenlijk vrijwel niemand veilig is van ISIS. Sjiïtische moskeeën worden gewoon gesloopt, en zelfs soennitische heiligdommen waarvan ISIS vindt dat ze niet voldoen aan hun eigen interpretatie van de islam, worden opgeblazen. Verder staan onderwijs, uitingsvrijheid en vrouwenrechten onder zeer zware druk, zo toont de trailer ons in ieder geval:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/1584533_1024x576_H264_HQ.mp4"][/video]
.
Op 13 en 14 juni zal de BBC de volledige documentaire uitzenden op BBC World News.
De beelden staan haaks op het propagandafilmpje van Mosul wat ISIS zelf lanceerde afgelopen januari. Een gegijzelde journalist vertelde in dat filmpje dat hij in een moderne en kleurrijke stad liep, en raadde de kijker aan niet teveel westerse verhalen te geloven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten