Boete openbaar vervoer wordt verdubbeld

Geen categoriejun 29 2015, 10:00
Van 35 naar 70 euro.
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag aangekondigd dat ze de boete voor het zonder kaartje reizen in het openbaar vervoer wil verdubbelen van 35 euro naar 70 euro.
Volgens de bewindsvrouw zal ze op de manier het aantal zwartrijders flink beperken. 35 euro is blijkbaar wel te betalen voor dit soort mensen, maar 70 euro niet. Dat is niet alleen belangrijk omdat zwartrijders feitelijk op de kosten van andere passagiers reizen, maar ook omdat zij degenen zijn die het meeste overlast veroorzaken in het openbaar vervoer:
"Zestig procent van de personen die overlast veroorzaken in het openbaar vervoer rijdt op dat moment zwart."
Dit is niet de enige maatregel die de bewindsvrouw zal nemen tegen mensen die zonder kaartje in de trein, bus of metro stappen. De administratiekosten worden ook hoger: van de huidige 10 euro naar 15 euro.
Tenslotte wil Van Mansfeld in gesprek met haar collega van Justitie om ervoor te zorgen dat recidivisten harder aangepakt kunnen worden door de rechter. De bedoeling is dus dat zij een serieuze straf krijgen.
Hoewel er weinig kritiek op deze plannen zal komen vanuit de maatschappij zal het mensen opvallen dat de staatssecretaris een redenering toepast die het kabinet niet van toepassing acht als we het over het normale economische verkeer hebben. Zo ging de staat er de afgelopen jaren vanuit dat de accijnzen en BTW zonder problemen verhoogd konden worden, zonder dat dit een significant effect zou hebben op de manier waarop Nederlanders hun geld besteden.
Overigens kondigt Van Mansfeld een uniforme coulanceregeling aan voor mensen die werkelijk vergeten om in te checken. Reizigers die per ongeluk niet betalen worden dus ontzien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten