Crisis in Griekenland: banken dicht, morgen maximaal 60 euro pinnen

Geen categoriejun 29 2015, 8:00
De Grieken moeten het gevoel hebben dat ze in een derdewereldland wonen.
Wat misschien nog wel klopt ook.
Hoe dan ook, vandaag is een belangrijke dag in het verhaal rond de Griekse crisis. Het is namelijk de vraag hoe investeerders en Grieken zelf reageren op de dramatiek. Zoals wij eerder berichtten heeft de ECB laten weten dat Griekenland voorlopig geen extra hulp krijgt. Het gevolg is dat de banken vandaag dicht blijven.
Daar komt bij dat, aldus de Griekse krant Protothema, dat Grieken dagelijkse slechts 60 euro mogen pinnen als de banken dinsdag weer opengaan. Het wordt dus letterlijk onmogelijk gemaakt om cash geld op te nemen om mee uit eten te gaan. Het moge duidelijk zijn dat dit soort beperkingen nog meer economische malaise veroorzaken.
Ondertussen bericht De Telegraaf dat de beurzen al op negatieve wijze hebben gereageerd op het nieuws rond Griekenland:
De Griekse storm die afgelopen weekeind is aangezweld na het mislukken van de cruciale onderhandelingen in de eurogroep heeft flinke schade aangebracht bij de Japanse beurs die ruim 2% omlaag dook. Ook voor de Europese aandelenmarkten staat een onrustige dag te wachten met het oog op de turbulentie rond de Griekse bankensector.
Vroeg op de dag verloor de euro al meteen terrein ten opzichte van de euro. 1 euro is nu minder dan 1,10 dollar.
Als de crisis rond Griekenland voortduurt en het land inderdaad geen verdere steun krijgt zal de euro nog verder verzwakken. Voorstanders van een Grexit zeggen echter dat dit van tijdelijke aard is. Als Griekenland de drachme eenmaal terug heeft zal de euro weer stabiliseren en zelfs in waarde stijgen omdat het niets meer te maken heeft met Griekenland - en er dus niet miljarden euro's in dat land gestopt hoeven te worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten