Driekwart van de gemeenten moet niets weten van gasboringen

Nederlandse gemeenten lopen niet echt warm voor gasboringen: maar liefst 72% heeft ze – als het even kan – liever niet.

Proefboringen naar schaliegas, een relatief nieuwe energievorm waarbij gas uit de aarde wordt pompt, kunnen niet echt op instemming rekenen van gemeentebesturen in Nederland. Maar liefst 72% van de afgevaardigden op een congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten – een belangenorganisatie waar het lokale bestuur zich verenigt – stemde voor een motie om helemaal te stoppen hiermee:

Een motie van de gemeenten Noordoostpolder en Boxtel werd woensdag tijdens het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met die ruime meerderheid aangenomen.

Ruim 72 procent van de gemeenten stemde voor de motie. Het bestuur van de VNG had de motie afgeraden.

Schalie is opgedroogde en versteende modder van oude, ondiepe zeeën en is een harde bodemlaag. Schaliegas zit gevangen in de schalie en is daarom moeilijk te winnen. Het schaliegas in de Nederlandse bodem vertegenwoordigt een geschatte waarde van 20 tot 30 miljard euro.

Overigens kan minister Henk Kamp de met brede steun aangenomen motie alsnog naast zich neerleggen: de VNG is een private organisatie, en geen publieke. Zodoende genieten besluiten van de Vereniging geen openbaar gezag, en hebben ze hooguit een signaalwerking of geven ze de richting van een gemeentelijke lobby aan.

Desalniettemin kwam het aannemen van deze motie niet onverwachts. Gasboringen zijn immers al langere tijd controversieel. Zo werd eerder dit jaar ondergetekende bedreigd vanwege een artikel over gasboringen in Groningen, waarna een kleine mediarel geboren werd. Ook werd na de Provinciale Statenverkiezingen van dit voorjaar in Groningen voor het eerst in lange tijd de PvdA verdreven uit het provinciale bestuur.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Moose

  Welja, waarom zou je ook die schone energiebron aanboren?
  Er is onbetrouwbare windenergie genoeg!

 2. V.K.

  -Na ja, wanneer je met behulp van een noodverordening windmolens kan plaatsen voor windwinning onder gejuich van bepaalde politieke partijen/lobby groepen, dan moet het voor andere politieke partijen/lobby groepen toch ook niet zo moeilijk zijn om te gaan boren met een noodverordening in de hand.

  -Je moet elkaar natuurlijk wel wat gunnen.

 3. toetssteen

  Uit de aarde wordt gepompt? Huh? Gas komt uit gesteente en als dat zacht is, klinkt de grond in, maar er zit geen enorme holte onder de grond!

  Bouw maar aardbevingsbestendig:

  http://www.dnn.nl/nieuws/dnn-heeft-de-oplossing-voor-aardbevingsbestendig-bouwen/17

  Zelf zou ik meer bezwaar maken tegen die subsidiemolens.

 4. Hetzler

  Schaliegas en aardbevingen hebben niets met elkaar te maken vanwege het type gesteente, tenzij men op een breuklijn boort.
  En verder, geweldig! Gas mag niet, kernenergie mag niet, kolen mogen niet. We gaan een fantastische welvaart tegemoet: koken op houtvuurtjes en een paar uurtjes stroom per dag als je boft. Dat hernieuwbaarheidsaanhangers hun eigen leven willen verpesten, is nog geen reden om de komende generatie het leven onmogelijk te maken met die onverantwoordelijke duurzaamheidsreligie.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.