Grieken nerveuzer dan ooit: lange rijen bij geldautomaten

Geen categoriejun 27 2015, 19:00
De Zuid-Europeanen halen hun geld in grote getallen van de bank.
Griekse burgers laten op indirecte wijze weten dat ze er lang niet zeker van zijn dat de EU, het IMF en de Griekse regering binnenkort een deal met elkaar sluiten. Hoe? Door op grote schaal geld van banken te halen omdat ze bang zijn dat die de komende week gesloten zullen blijven.
Dat bericht De Telegraaf:
Waren het de laatste maanden vooral gepensioneerden die hun geld wilden veilig stellen door het elke maand direct op te nemen, nu verschijnen ook jongere Grieken in de lange rijen bij geldautomaten. Sinds september 2014 is er geen dag meer geweest waarop Grieken meer geld stortten dan opnamen. Dagelijks wordt ruim een miljard euro gepind, zeker vijf keer zoveel als normaal.
De afgelopen weken konden geldautomaten nog gebruikt worden - en nu dus ook nog - omdat de Europese Centrale Bank de Grieken meer geld beschikbaar had gesteld. Als de ECB dat niet had gedaan waren Griekse banken vorige week al omgevallen - of hadden ze mensen in ieder geval een tijdje geen contant geld kunnen geven. Het moge duidelijk zijn dat een dergelijke scenario resulteert in een enorme crisis, wat dan ook de reden is dat de ECB ingreep.
Desondanks bericht Bloomberg dat 500 van de 7000 automaten in Griekenland vanochtend al leeg waren. Als de rijen niet snel verdwijnen is de kans groot dat Griekse banken maandag dichtgaan... en enige tijd dicht blijven - in ieder geval zo lang er geen permanente oplossing is gevonden voor de Griekse crisis.
Zoals wij vanmiddag al berichtten zegt de Griekse premier Alexis Tsipras dat hij een referendum wil uitschrijven over het reddingspakket. In de tussentijd heeft onze minister van Financiën die ook de voorzitter is van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, daarop gereageerd. Hij laat weten dat er geen deal is met de Grieken als ze het plan afkeuren. Wat hem betreft houdt het dan dus feitelijk op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten