Griekenland blijft de strijd aanbinden met EU en IMF; noemt voorstellen Juncker “onrealistisch en absurd”

Athene laat de schouders niet hangen, en was gisteravond opnieuw niet van van “onrealistische plannen” te slikken. Tsipras sprak z’n parlement toe, in een rede vol verzet.

We rapporteerden gisteren al dat Griekenland nog niet moegestreden is, in de strijd tegen de EU en het IMF. Onderminister Stratoulis dreigde toen al dat Griekenland verkiezingen kon organiseren als het de zin niet kreeg bij de onderhandelingen in Brussel.

Gisteren deed minister-president Alexis Tsipras daar nog een schepje bovenop door in het Griekse parlement te ageren tegen de eisen die z’n Europese onderhandelingspartners op tafel hebben gelegd. Hij noemde ze “onrealistisch en absurd”:

De Griekse premier Alexis Tsipras vindt dat de internationale schuldeisers hun voorstellen voor een deal over de Griekse schuldenproblematiek van tafel moeten halen omdat die ,,onrealistisch en absurd” zijn. Dat heeft Tsipras vrijdag gezegd in het Griekse parlement.

Volgens Tsipras kan de regering niet instemmen met de voorstellen, die ,,verwoestende maatregelen” behelzen voor Griekse families en pensioengerechtigden.

Eerder deze week hadden de verzamelde schuldeisers een ontmoeting over Griekenland, maar zonder Griekenland. Daarbij is één pakket maatregelen afgesproken wat de vaste voorzitter van de Europese Commissie – Jean-Claude Juncker – namens de hele groep heeft aangeboden aan Tsipras. Dit voorstel bevat een hoop bezuinigingen.

Tsipras weigert die bezuinigingen door te voeren, want zijn socialistische Syriza-partij heeft de verkiezingen gewonnen met beloften dat het niet meer gaat bezuinigen. In plaats daarvan wil de premier verderonderhandelen met de schuldeisers op basis van zijn eigen voorstellen, die hij kenmerkt als “een realistische basis.”

Electoraal legt de koers van Tsipras hem in ieder geval geen windeieren: maar liefst 60% steunt de premier in zijn aanpak, en mochten er vandaag verkiezingen worden gehouden, dan wint Syriza die overtuigend met 36,5% van de stemmen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. hendrikush

  Wat vindt Pa Pimpelman uit Brussel daar nou weer van?

 2. Seneca

  Zou het dan toch gebeuren? Griekenland uit de EU en €? Als het eerste schaap over de dam is, volgen er meer…..

 3. papa charlie

  Griekenland heeft wel érg veel geduld met de EU!

  1. carthago

   Precies.Ook de eu uit Nederland, nu.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.