Guus Hiddink stapt op als bondscoach van Oranje

Geen categoriejun 29 2015, 17:00
Halverwege een teleurstellende kwalificatiereeks trekken de KNVB en de trainer hun gezamenlijke conclusie.
Bondscoach Guus Hiddink en het Nederlands Elftal gaan hun wegen scheiden. Zo meldt in ieder geval De Telegraaf:
Na een oefenzege op Spanje (2-0) en een pijnlijke nederlaag tegen de Verenigde Staten (4-3) stond de uitwedstrijd met Letland op het programma. Oranje moest dat duel zien te winnen om kans te houden op het EK in Frankrijk. Dat lukte: 2-0.
Na dat treffen meldde Hiddink dat hij overwoog een stap terug te doen en de hoofdverantwoordelijkheid bij zijn assistent Danny Blind te leggen. Dat zou na het EK van 2016 sowieso gebeuren. De voormalig coach van onder andere PSV en Real Madrid wilde wel verbonden blijven met Oranje, zo vertelde hij. Dat zit er nu dus niet meer in.
Het besluit zou de aankomende dagen toegelicht en uitgelegd gaan worden, maar de Telegraaf heeft dus vandaag al de hand kunnen leggen op dit nieuwtje.
Hiddink werd bondscoach toen zijn voorganger Louis van Gaal aankondigde Oranje te gaan verruilen voor een clubtrainerschap bij Manchester United. Het zou voor Hiddink lastig worden hem te evenaren, want Oranje was zojuist derde geworden op het WK in Brazilië. Het baarde daar enorm veel opzien door titelverdediger Spanje te verslaan met 5-1, en door een befaamde keeperswissel waarbij Tim Krul tegen Costa Rica in de allerlaatste minuten het veld in kwam.
Maar onder Hiddink werden de resultaten uit Zuid-Amerika niet voortgezet. Er volgde enkele malen gelijkspel, en zelfs een aantal keer verlies tegen landen die niet gelden als voetbalgrootheden. Hiervan was de afgang van 2-0 tegen IJsland de meest in het oog springende.
Hiddink zal worden opgevolgd door Danny Blind. Blind was al de rechterhand van Hiddink de afgelopen jaren, en diende ook al onder Louis van Gaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten