ISIS terug in Koerdische stad Kobani

Geen categoriejun 25 2015, 9:00
In januari werden de radicale moslimstrijders uit de stad verjaagd door Koerden, maar nu zijn ze weer helemaal terug.
Strijders van ISIS hebben afgelopen nacht een autobom laten exploderen bij Koerdische troepen in de Syrisch-Koerdische stad Kobani, dichtbij de Turkse grens. Sindsdien zijn gevechten uitgebroken waarbij tientallen mensen het leven hebben gelaten. Naar verluidt zijn de gevechten om Kobani nog steeds gaande.
Vorig jaar belegerde ISIS de stad maandenlang, en duizenden Koerden vluchtten doodsbang naar Turkije. Sinds ISIS in januari werd verdreven uit de stad door Koerdische troepen – geholpen door air strikes van de Amerikaanse luchtmacht – zijn de meeste mensen weer teruggekeerd in Kobani. ISIS' nederlaag was toen een symbolische overwinning voor de Koerden, maar nu heeft ISIS de stad van drie verschillende kanten aangevallen om hun invloed weer uit te breiden.
Screen Shot 2015-06-25 at 08.45.47
Koerdische strijders van de YPG-groepering zijn de laatste maand aan een flinke opmars bezig. Ze zouden zelfs op weg zijn om Raqqa in te nemen – de hoofdstad van het ISIS-kalifaat. Maar ook ISIS is nog lang niet verslagen: de extremisten zouden de stad Hasaka in het noord-oosten van Syrië hebben ingenomen op het Syrische regeringsleger, maar bronnen in het leger betwisten dat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten