Jaap de Hoop Scheffer (NAVO): Grexit zal macht Rusland vergroten

Geen categoriejun 13 2015, 15:00
Oud-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO is bang dat een Grexit in meer macht en invloed voor China en Rusland zal resulteren.
"Het is kortzichtig en risicovol Griekenland af te laten drijven van Europa," zegt hij in een interview met het Financieele Dagblad. "Een Grexit betekent niet meteen dat Griekenland ook uit de EU of de NAVO vertrekt, maar het gaat politiek toch zweven. Ik ben daar persoonlijk niet heel gerust op."
De Hoop Scheffer is ervan overtuigd dat de Russische president Vladimir Poetin een Grexit zal gebruiken om tweespalt te zaaien in de Europese Unie én in de NAVO. Zo steunt hij het Franse Front National nu al - het doel daarvan is, volgens critici van die partij, om de EU en het NAVO-bondgenootschap te verzwakken, wat Poetin de ruimte geeft om zijn invloed te doen gelden in Oost-Europa en het Midden-Oosten, zonder dat het Westen daar iets aan kan doen.
Griekenland is voor Rusland én China een bijzonder prettig doelwit. De Hoop Scheffer zegt daarover dat Rusland te veel macht heeft over Europa vanwege diens gas. "Europa is nog steeds te afhankelijk van Russisch gas. Waar gaan nieuwe pijpleidingen lopen?", vraagt hij retorisch. Daar voegt hij aan toe dat China buitengewoon geïnteresseerd is in de Griekse haven Pireaus.
De CDA-prominent zegt ook in het interview dat de Griekse onderhandelingspositie sterker is dan menigeen in Nederland denkt, wat dus komt door de houding van Rusland en China:
"De Griekse kaart in het onderhandelingsspel is daarmee sterker dan wij allemaal denken."
Vervolgens zegt hij dat de meeste Europese lidstaten al lang geaccepteerd hebben dat ze de financiële 'steun' aan Griekenland nooit terug zullen krijgen. In zijn ogen moet dat dus geen reden zijn om Griekenland uit de EU te werken:
"Kijk, die torenhoge Griekse schuld gaat nooit afgelost worden, dat is onmogelijk. Politici zullen het nooit hardop zeggen, maar dat geld komt niet meer terug, daar is iedereen het wel over eens. Er zal dus hoe dan ook afgeboekt moeten worden. Of Griekenland nu in de euro blijft of niet."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten