Koerdische strijders omsingelen ISIS-bolwerk bij Turkse grens

Geen categoriejun 15 2015, 14:00
Het gevolg: duizenden Syriërs zijn op de vlucht geslagen.
Het Belgische De Morgen bericht dat de Turks-Syrische grens overlopen wordt door Syrische vluchtelingen uit het plaatsje Tal Abyad. "Ontredderde mannen, vrouwen en kinderen probeerden wanhopig langs de prikkeldraad te komen," aldus de krant.
De reden? De Koerdische strijders van de YPG (Volksbeschermingseenheden) hebben het plaatsje Tal Abyad omsingeld. Deze stad ligt vlakbij de Turks-Syrische grens en is strategisch van groot belang voor ISIS; als de Koerden het plaatsje innemen kunnen ze de aanvoerlijnen naar Raqqa - de hoofdstad van het door ISIS uitgeroepen kalifaat - afsnijden.
In iedere oorlog zijn aanvoerlijnen van groot belang. Mensen denken vaak dat het leger met de sterkste (en meeste) strijders vaak wint, maar dat is onjuist. Eén van de meest effectieve strategieën is om de aanvoerlijnen van je tegenstander af te snijden. Als je dat lukt bloedt het vijandelijke leger langzaam maar zeker dood, omdat het geen nieuwe voorraden en/of manschappen krijgt.
Screen Shot 2015-06-15 at 12.15.25
Hoewel het volgens aanwezige journalisten vreselijk is om te zien hoe de Syrische vluchtelingen het geweld proberen te ontvluchten (zonder dat ze ook maar iets van hun bezittingen mee konden nemen) bericht Yahoo! News dat Turkije de lokale grens met Syrië geopend heeft zodat de duizenden arme mannen, vrouwen en kinderen naar binnen kunnen. Daarvoor probeerden veel vluchtelingen door het prikkeldraad te glippen, wat vervolgens resulteerde in een confrontatie met het Turkse leger, wat uiteindelijk zelfs traangas en waterkanonnen inzette om de vluchtelingen terug te jagen.
Daar is nu dus een einde aan gekomen. De vluchtelingen mogen Turkije in, waar ze opgevangen worden in vluchtelingenkampen (er zijn 1,8 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije). Turkse reddingswerkers bij de grens doen hun best om water uit te delen aan de vluchtelingen; geen gek idee aangezien het er ongeveer 35 graden is en mensen bijna letterlijk omkomen van de dorst. De meeste vluchtelingen zijn Arabisch of Turkmeens.
Hieronder een videoreportage van Die Welt over de crisis bij de Turks-Syrische grens. De video is gisteren gemaakt - toen de grens nog gesloten was en het Turkse leger de opdracht had om de grensovergang te bewaken.
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/Syrian-refugees-gather-at-Turkish-border-as-Kurds-close-on-IS-stronghold-Journal-YouTube.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten