Moeder van jihadist klaagt de staat aan

Geen categoriejun 09 2015, 21:00
De moeder van jihadist Bryan Dancona klaagt de Franse staat aan. Volgens haar had de overheid meer moeten doen om te voorkomen dat haar zoon naar Syrië zou afreizen.
Bryan Dancona, afkomstig uit een rooms-katholieke familie, bekeerde zich tot de islam en vertrok vanuit het Zuid-Franse Nice naar Syrië in 2013, twee dagen nadat hij met zijn familie kerst had gevierd. Hij telefoneert nog regelmatig met zijn familie.
Volgens zijn moeder had de Franse douane moeten voorkomen dat haar destijds zestienjarige zoon zomaar naar Turkije kon vliegen – een bekend doorgangsland voor jihadisten. De moeder eist 110.000 euro, maar volgens haar advocate voert ze de zaak niet voor eigen gewin. Als ze wint, wil ze het geld doneren aan een organisatie die terrorisme bestrijdt. Het gaat de moeder erom om de autoriteiten bewust te maken dat een strengere aanpak vereist is om Syriëgangers tegen te gaan. De advocate:
"Wat met Bryans moeder is gebeurd, had met elke moeder kunnen gebeuren. Haar beloning zal zijn dat het lijden dat zij heeft ondergaan, andere moeders bespaard zal blijven"
De aanpak van Syriëgangers in Frankrijk is al een stuk strenger geworden na de aanslagen bij Charlie Hebdo en op een kosjere supermarkt, waarbij in totaal 17 mensen om het leven kwamen. Volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van binnenlandse zaken was Bryan Dancona niet aangemerkt als verdachte door de politie, en was er dus geen reden om hem op het vliegveld tegen te houden.
De uitspraak zal over twee weken worden bekendgemaakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten