Mohammedcartoons Wilders brengen Nederlandse ambassades in hoge staat van paraatheid

Geen categoriejun 11 2015, 8:11
Nederlandse ambassades over de hele wereld hebben speciale instructies gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Er is een speciale diplomatieke cable verstuurd om Nederlandse ambassades voor te bereiden op het plan van Geert Wilders om Mohammedcartoons te vertonen op televisie. De PVV-leider wil vanaf 20 juni verschillende cartoons over de islamitische profeet vertonen in de zendtijd voor politieke partijen.
Het doel van de speciale instructies is om gewelddadige protesten in islamitische landen te voorkomen, die de veiligheid van Nederlandse burgers en de economische belangen van Nederlandse bedrijven zouden kunnen bedreigen. Het schrikbeeld van het kabinet is dat er protesten zullen ontstaan zoals die in de hele islamitische wereld plaatsvonden tegen de Deense Mohammedcartoons negen jaar geleden. Denemarken moest toen uit veiligheidsoverwegingen haar diplomatieke posten in veel islamitische landen sluiten, en Deense burgers moesten in veiligheid worden gebracht. Om deze reden krijgen Nederlandse ambassadeurs de instructie om te benadrukken dat de Mohammedcartoons van Wilders geen initiatief van de Nederlandse regering zijn maar van een individueel kamerlid.
Een diplomatieke bron zegt het volgende tegen de Volkskrant:
'Er is absoluut geen sprake van paniek of een crisissfeer over Wilders en zijn cartoons. In deze tijden van Twitter en Facebook is het gewoon handig als de regering met één mond spreekt; dat de ambassadeur in Marokko bijvoorbeeld hetzelfde vertelt als die in Oman.'
Tot nu toe heeft Wilders' plan nog weinig opschudding veroorzaakt. Zo zijn er geen bedreigingen binnengekomen bij Nederlandse ambassades en zijn er geen signalen dat er protesten tegen Nederland zullen worden georganiseerd in islamitische landen. Dit ondanks een uitzending van Al Jazeera die aandacht besteedde aan het cartoonplan.
Wilders kwam met het plan om de Mohammedcartoons te vertonen nadat er een aanslag werd gepleegd op een tentoonstelling van de cartoons in Garland, Texas, waar hij als spreker was uitgenodigd.
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/607131412018397184
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten