Nederlandse jihadisten willen terugkeren uit ISIS-gebied

Geen categoriejun 13 2015, 12:00
Veel Nederlandse ISIS-strijders hebben last van heimwee en komen liever terug naar ons land. Maar dat gaat echter niet zomaar.
Er zijn enkele honderden uit Nederland afkomstige mensen verhuisd naar het zogenaamde 'kalifaat' dat de terreurgroepering ISIS gesticht heeft in Syrië en Irak. Vele van hen willen weer terugkomen naar ons land. Eén van de belangrijkste redenen om de AK47 aan de wilgen te willen hangen, is de strijd die ISIS ook voert met andere islamitische groeperingen in de regio zoals Al Nusra en Hezbollah.
Advocaten bevestigen ook dat ze veel verzoeken krijgen van families die hun gezinsleden willen terughalen uit Syrië en Irak, en soms zelfs van Syriëgangers zelfs. Maar de strafpleiters moeten schoorvoetend toegeven eigenlijk ook niks te kunnen doen:
Ook [Bart] Nooitgedagt krijgt vragen over dat onderwerp. ,,Als men mij vanuit Syrië vraagt of ze hier worden vervolgd, kan ik daar lastig een advies over geven. Het ligt eraan of je op de radar staat bij de diensten en of je wordt verdacht van strafbare feiten."
Advocaat Michiel Pestman heeft familieleden van Syriëgangers die hem vroegen hun te helpen hun kind terug te halen, moeten teleurstellen. ,,Ik kan die mensen niet helpen.''
Terugkeren is inderdaad niet zo gemakkelijk. Bij aankomst in ISIS-gebied, neemt de terreurorganisatie de paspoorten van alle inreizenden af, waardoor het lastig wordt de landsgrenzen over te steken, mocht men weer willen vertrekken.. Ook staan er zeer zware straffen op het verlaten van ISIS, wat daar als desertie wordt beschouwd. Doorgaans bekopen jihadisten dat met de dood.
Door al die factorezen zitten vele Nederlandse jihadisten daardoor min of meer gevangen in het gebied.
Momenteel zijn er zo'n 35 jihadstrijders ondanks alle moeilijkheden toch teruggekeerd naar Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten