Paus creëert speciaal tribunaal tegen bisschoppen die misbruik door de vingers zagen

Geen categoriejun 11 2015, 9:02
Paus Franciscus heeft de oprichting van een speciaal tribunaal goedgekeurd voor bisschoppen die misbruik van kinderen door priesters hebben toegelaten.
Het tribunaal zal de bevoegdheid hebben om bisschoppen te bestraffen die misbruik hebben geprobeerd in de doofpot te stoppen of het hebben toegelaten. Het idee voor de speciale rechtbank komt van de Pauselijke Commissie ter Bescherming van Minderjarigen, die in 2014 door Paus Franciscus werd opgericht.
Deze commissie bestaat uit 17 priesters en leken van over de hele wereld en heeft als taak om slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk te steunen, en preventieve maatregelen te bedenken om zulk misbruik in de toekomst te voorkomen. Marie Collins, zelf misbruikslachtoffer en lid van de commissie, is erg blij met het besluit van de Paus, vertelt ze op twitter.
https://twitter.com/marielco/status/608593906733846528
Groepen van misbruikslachtoffers hebben al vaak opgeroepen om bisschoppen verantwoordelijk te stellen voor pedofiele zaken in hun bisdom. Vaak werd pedofiele priesters door bischoppen de hand boven het hoofd gehouden en werd hun misbruik door de vingers gezien. Nog nooit zijn hier bisschoppen voor bestraft. Het tribunaal, dat valt onder de Congregatie voor de Geloofsleer van het Vaticaan (de voormalige Inquisitie), moet hier dus verandering in brengen. Het zou bijvoorbeeld bisschoppen kunnen schorsen, waardoor deze geen bisschoppelijke taken meer mogen vervullen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten