Poetin verlengt sancties tegen het Westen met nog eens een jaar

Geen categoriejun 24 2015, 21:00
Niet alleen EU-sancties tegen Rusland zijn deze week verlengd, ook de Russische contrasancties gaan vandaag hun tweede jaar in.
Vandaag kondigde het Kremlin sancties af tegen de Europese Unie: voedsel mag ook voor het aankomende jaar niet meer geïmporteerd worden uit verreweg de meeste landen van het Europese continent:
Westerse voedselproducten komen nog in ieder geval een jaar Rusland niet in, schrijft persbureau Reuters. President Vladimir Poetin heeft de sancties tegen het Westen verlengd in reactie op de verlenging van de sancties tegen Rusland vanuit de Europese Unie.
Er werd verwacht dat de ban, waarmee de import van de meeste voedselproducten uit de Verenigde Staten, de EU, Australië, Canada en Noorwegen verboden is, met een half jaar verlengd zou worden vanaf augustus.
Poetin laat hiermee weten niet onder de indruk te zijn van de Europese Unie, dat eerder deze week ook sancties verlengde tegen Rusland. De Russen waren erg kwaad om die sancties. Niet alleen omdat ze onrechtvaardig waren in de ogen van de Russen, maar ook nog eens onnodig grievend doordat de verlenging was aangekondigd op de verjaardag van de invasie van de Sovjet-Unie van 1941 door Nazi-Duitsland.
Vandaar dus ook de verlenging van de Russische tegensancties.
Het Westen had graag gezien dat Poetin in plaats van het verlengen van tegensancties, zich had teruggetrokken van de Krim en uit Oost-Oekraïne. Rusland annexeerde het eerste gebied, en steunt al meer dan een jaar rebellenbewegingen die in een bloedige guerilla-oorlog ook het tweede gebied in handen proberen te krijgen. Van terugtrekkingen in die gebieden is nog geen sprake.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten