Politie is voorstander gebruik dashcams

Geen categoriejun 08 2015, 8:11
Automobilisten die zich niet gedragen kunnen op die manier namelijk gemakkelijker vervolgd worden.
De politie vindt het een buitengewoon goed idee dat steeds meer automobilisten een zogenaamde dashcam aanschaffen. Dit is een camera die je op het dashboard van je auto zet zodat alles wat er voor je gebeurt, gefilmd wordt. De Telegraaf citeert politiewoordvoerder Rob van der Veen:
"Veel opnamen kunnen gebruikt worden als bewijsmateriaal en dat zien we graag. Als een ongeluk of verkeersmisdrijf wordt gefilmd vanuit een auto, is dat meer dan welkom. Soms zijn de beelden zo overduidelijk dat er voor de overtreder of dader geen ontkomen aan is.”
Op dit moment rijden er zo'n 100.000 auto's rond met een dashcam. Dat aantal stijgt echter elke dag omdat de kleine cameratjes (die slechts een paar tientjes kosten) immens populair zijn. Dit komt voor een groot deel doordat automobilisten zichzelf willen beschermen (ze kunnen ermee bewijzen dat ze zich prima aan de regels hielden als er iets gebeurt), maar ook doordat steeds meer mensen dashcam video's online zetten, wat bijzonder veel kijkers trekt. Op de één of andere manier is het behoorlijk fascinerend allemaal.
Natuurlijk is de belangrijkste reden dat mensen zo'n dashcam aanschaffen dat mensen die de verkeersregels aan hun laars lappen op deze manier snel en gemakkelijk vervolgd kunnen worden. Ernst Koelman van Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) legt uit:
"Het helpt om het veiliger te maken in het verkeer en zorgt dat verdachten van een verkeersmisdrijf er niet meer met een smoesje mee wegkomen. Het mag ook in de rechtbank gebruikt worden en dat gebeurt dan ook. Het is een extra middel dat een rechter kan gebruiken in zijn beoordeling."
Ook verzekeraars zijn blij met de toenemende populariteit van dashcams.
Toch is er ook kritiek. Eén van de zwaktes van dashcams is dat er "alleen rontaal gefilmd kan worden." Ook is niet iedereen te spreken over een mogelijke toekomst waarin iedere automobilist continu wordt gefilmd - zo niet door de overheid dan door medeweggebruikers.
Hieronder een dashcamvideo:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/Dash-Cam-Crash-Compilation-63-YouTube.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten