Verenigde Naties: zowel Israël als Hamas zijn schuldig aan oorlogsmisdaden

Geen categoriejun 22 2015, 18:00
De Verenigde Naties beschuldigen zowel Israël als Hamas van schendingen van het oorlogsrecht.
Tijdens de Gaza-oorlog van vorig jaar zomer hebben zowel Israël als Hamas zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, zo beweren de Verenigde Naties vandaag in een rapport. Beide partijen zijn de fout ingegaan, aldus de organisatie. Isräel heeft voor onnodig veel burgerslachtoffers gezorgd, terwijl Hamas rücksichtlos vermeende spionnen en collaborateurs heeft vermoord, alsmede lukraak raketten op burgerdoelen afgeschoten. De in New York gevestigde organisatie tekent aan:
Het Israëlische leiderschap had door moeten hebben, zo concludeert de commissie, dat er enorme aantallen burgerslachtoffers vielen omdat Israël besloot niet van de harde koers af te wijken. Israël moet volgens de VN afstand nemen van zijn "betreurenswaardige track record" en de verantwoordelijken berechten.
Hamas en andere Palestijnse bewegingen worden door de VN beschuldigd van het op willekeurige wijze afschieten van raketten en mortieren, en van de moord op vermeende collaborateurs.
Tijdens de Gazaoorlog kwamen volgens cijfers van de VN afgelopen zomer meer dan 2.200 Palestijnen om het leven, voor het merendeel burgers. Aan Israëlische kant vielen 72 doden, van wie 66 militairen.
Hamas heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van de VN, maar verschillende ministers uit de Israëlische regering hebben hun afgrijzen al uitgesproken. Premier Netanyahu noemt de Verenigde Naties "vooringenomen" en meent dat de mensenrechtenafdeling van de instelling zich met alles behalve mensenrechten bezighoudt.
Ondertussen gaat minister van onderwijs Naftali Bennett nog een stapje verder, en heeft het over "bloed aan de handen":
"Het rapport is bevlekt is met bloed aan de handen omdat het de moord op Joden toestaat"
De VN vindt ook dat Israël de betrokken militaire en politieke leiders zou moeten vervolgen, maar de kans daarop lijkt niet zo groot na de commentaren uit de regering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten