Vrijspraak voor neuroloog Jansen Steur

Geen categoriejun 18 2015, 12:07
Oud-neuroloog Jansen Steur is in hoger beroep vrijgesproken van het opzettelijk stellen van foute diagnoses.
De voormalig arts van het Medisch Spectrum Twente, die meerdere foute diagnoses stelde en zelfs onterecht medicijnen voorschreef, krijgt wel zes maanden voorwaardelijk voor andere delicten waaronder de verduistering van grote geldbedragen. Het gerechtshof acht echter niet bewezen dat Jansen Steur opzettelijk verkeerde diagnoses stelde.
Eerder oordeelde de rechtbank dat er wel sprake was van opzet door de neuroloog, maar het gerechtshof denkt daar dus anders over. Jansen Steur stelde tussen 1997 en 2003 meermaals diagnoses waarvoor de aanwijzingen flinterdun waren. Zo vertelde hij patiënten dat ze leden aan ALS of Alzheimer terwijl dit niet het geval was. De foute diagnoses hadden een grote impact onder patiënten die angstig waren voor de gevolgen van hun vermeende ziekte. Dat leidde bij één vrouw zelfs tot zelfdoding omdat ze niet wilde sterven aan ALS – later bleek ze deze ziekte niet te hebben.
Advocaat Peter Plasman laat weten dat Jansen Steur opgelucht is met de beslissing en dat hij nooit opzettelijk medische missers heeft begaan. Het oordeel van de ex-neuroloog zou beïnvloed zijn door diens drank- en drugsverslavingen.
Letselschade-expert Yme Drost, die meerdere slachtoffers van de arts bijstond, is erg teleurgesteld over de uitspraak:
"Het OM heeft jarenlang stilgezeten en het ziekenhuis van Jansen Steur heeft geprobeerd deze zaak destijds in de doofpot te stoppen. Dat gedrag is nu klaarblijkelijk beloond."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten