Weer een dag voorbij zonder oplossing voor Griekse eurocrisis

Geen categoriejun 25 2015, 20:00
De hele dag is in Brussel op verschillende niveaus overleg gepleegd over een oplossing voor het dreigende faillisement van Griekenland. Een oplossing lijkt echter niet dichterbij gekomen.
Vandaag is de hele dag overleg gevoerd tussen vertegenwoordigingen van de Grieken en van de geldeisende instanties. Nog steeds is het onderwerp van de onderhandelingen het feit dat Griekenland over vijf dagen een betaling van €1,5 miljard moet verrichten aan het IMF. Dit is geld wat Griekenland niet heeft, waardoor een faillisement en een gedwongen vertrek uit de eurozone dreigen.
Dat vertrek is vandaag weer een stapje dichterbij gekomen. Ondanks dat het IMF de moed erin houdt en beweert dat het er niet aan twijfelt dat Griekenland aanstaande dinsdag de miljardensteun kan terugbetalen, zijn signalen uit Brussel minder gunstig. De Telegraaf hield vandaag een liveblog bij en concludeert uiteindelijk:
Geen resultaat dus na een dag oeverloos onderhandelen. De Eurogroep is afgelopen en komt ook niet meer bijeen. Grote vraag is wat de leiders nu tijdens de top gaan doen. Waarschijnlijk niet uitgebreid over Griekenland praten, maar we tegelijk de experts op de achtergrond laten dooronderhandelen. Ondertussen doen Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en commissievoorzitter Juncker hun best om duidelijk te maken dat alles nog niet verloren is. ,,We blijven tot de laatste minuut aan een deal werken", aldus Juncker. Mogelijk wordt dit zaterdag pas echt weer opgepakt via alweer een extra bijeenkomst van de ministers van Financiën. Ondertussen tikt de klok voort. Deadline 30 juni...
Ook vanuit Nederlandse hoek is niet veel optimisme te bespeuren. Minister-president Rutte spreekt van "ongunstige voortekenen." Desondanks hoopt de VVD-leider dat er uiteindelijk een deal kan worden gesloten.
Regeringsleiders hebben vandaag hun handen echter ook vol aan andere zaken; vandaag presenteert de Britse premier Cameron aan Rutte en zijn andere ook zijn voorgestelde hervormingen voor de Europese Unie, die moeten resulteren in de terugkeer van macht van Brussel naar Londen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten