Britse premier Cameron wil ISIS ook bombarderen in Syrië

Geen categoriejul 19 2015, 21:00
De bombardementen in Irak zouden niet genoeg zijn om ISIS op de knieën te dwingen.
Premier David Cameron, van Groot-Brittannië, wil dat zijn luchtmacht vanaf nu ook aanvallen uitvoert op ISIS-doelen in Syrië. Op dit moment neemt zijn land ISIS alleen onder vuur in Irak, maar de premier gelooft dat dit niet genoeg is.
Cameron heeft in 2013 het parlement al om steun gevraagd voor Britse militaire inzet in Syrië tegen strijdkrachten van president Bashar al-Assad, maar kreeg het toen niet. Nu heeft de Britse premier het parlement weer om steun gevraagd voor luchtaanvallen in Syrië, in dit geval tegen IS.
Hoewel sommige leden van het internationale bondgenootschap tegen ISIS al bombardementen uitvoeren in Syrië (denk daarbij aan de Verenigde Staten) zijn er landen die dat niet doen, eerst en vooral omdat ze bang zijn dat ze, door dit te doen, dictator Bashar al-Assad feitelijk helpen. Groot-Brittannië is één van die landen, Nederland een andere.
Ook wil Cameron ISIS bestrijden op het propagandafront. De premier zal morgen een speech geven waarin hij jonge islamitische Britten, die wellicht overwegen om zich aan te sluiten bij ISIS, oproept om dat niet te doen. Hij zal onder andere het volgende zeggen:
"Dit is mijn boodschap aan degenen die overwegen daarheen te gaan: verwacht niet dat je een gewaardeerd lid van een beweging wordt. Voor hun ben je slechts kanonnenvoer. Ze gebruiken je."
Hij heeft ook een duidelijke boodschap voor islamitische meisjes die een reis naar het radicaal-islamitische kalifaat van ISIS overwegen:
"Ben je een jongen, dan krijg je een bomgordel om en word je opgeblazen. Ben je een meisje, dan word je als slaaf misbruikt. Dat is de zieke en wrede werkelijkheid van IS(IS)."
ISIS blijft grote delen van Irak en Syrië onderdrukken. Zo werd eerder vandaag bekend dat de organisatie onlangs een bijzonder bloederige aanslag pleegde in Irak door net te doen alsof een zelfmoordterrorist ijsjes verkocht. Toen er honderden mensen om hem heen stonden blies hij zichzelf en zijn ijskraam op. Daarnaast wordt de terroristische organisatie steeds actiever in andere landen waaronder in Egypte, de Palestijnse gebieden en - met name - Libië. In dat laatste land heeft de groep onlangs weer enkele christenen ontvoerd. Daarom is het geen wonder dat Cameron de druk op ISIS wil opvoeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten