Dijsselbloem mag zich klaarmaken voor nieuwe termijn als eurogroepvoorzitter

Naar het zich laat aanzien blijft Jeroen Dijsselbloem de aankomende 2,5 jaar hét gezicht van de eurogroep.

Nu de Europese ministers van financiën een deal met Griekenland hebben gesloten, hebben ze de handen weer vrij voor interne beslommeringen. De termijn van voorzitter Jeroen Dijsselbloem zit er namelijk op, dus de Europese lidstaten moeten een opvolger kiezen. Naar het zich laat aanzien is Dijsselbloem de grote favoriet om zichzelf op te volgen.

Zijn enige tegenkandidaat was de Spaanse minister van financiën Luis de Guindos, en hem lijkt de wind uit de zeilen te zijn genomen vanwege het feit dat er gisteravond een akkoord is gesloten omtrent Griekenland:

De Guindos daarentegen meent dat Dijsselbloem de Griekse crisis niet goed heeft aangepakt en veel te solistisch opereert. Eerder voorspelde de Spanjaard dat Dijsselbloem zich zou terugtrekken als kandidaat, hetgeen niet is gebeurd.

Beide ministers hebben afgelopen maanden campagne gevoerd om stemmen te winnen. De negentien ministers van Financiën kiezen hun voorzitter met een gewone meerderheid. Naar het zich laat aanzien kan Dijsselbloem rekenen op zeker twaalf stemmen, De Guindos op zeker vier, de overige stemmen zijn nog onbeslist. Duitsland steunt de Spanjaard, een belofte die bondskanselier Merkel vorig jaar deed aan premier Rajoy.

Naar het schijnt zijn de ministers tevreden over de wijze waarop Dijsselbloem leiding geeft aan de eurogroep: efficiënte vergaderingen, maar ook ruimte geeft aan kleine lidstaten. De rommelige manier van vergaderen die onder zijn voorganger Juncker is geïntroduceerd, is geprofessionaliseerd. Al met al lijkt Dijsselbloem op 12 van de 19 stemmen te kunnen rekenen. De Guindos slechts op 4, waaronder wel de stem van Duitsland.

Dijsselbloem verraste vriend en vijand toen hij in januari 2013 de benoeming in de wacht wist te slepen. Hij was toen nog maar enkele maanden minister van financiën, maar had al indruk gemaakt op z’n collega’s. De afgelopen weken ging de naam en de beeltenis van de PvdA-minister zelfs de hele wereld over terwijl de Griekse schuldencrisis diens spannendste periode van de afgelopen zes jaar doormaakte.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Terzo

  Tja, als je jezelf en het volk wat je vertegenwoordigt hoereert voor de EUSSR krijg je leuke baantjes toegeschoven door dat geteisem in Brussel……

 2. CJD

  Deze kwal past daar mooi op zijn plek.

 3. V.K.

  -Ach,het Duitsland, het land welke het meeste geld van alle EU staten ophoest stemt als een van de weinigen niet op Dijsselbloem.

  Dat geneuzel van andere landen hoe gezellig het wel niet met Dijsselbloem vergaderen is, lijkt mevangeenbelang.

 4. LantR.fant

  Laten we hopen dat die Euro het toch geen 2,5 jaar meer uit houdt.

 5. Simon Brouwenstein

  We mogen als Nederland trots zijn op deze briljante minister. Het is buitengewoon knap hoe hij binnen zo korte tijd dit grote gezag wist te verwerven. Hij verdient de benoeming als geen ander.

  1. Terzo

   Jij behoort evenals Dijsselbloem niet bij Nederland als notoire landverraders zijnde Hutten. Sodemieter lekker op naar je begeerde moslim kalifaat.

  2. carthago

   En dat zegt onze briljante catweazle ,hik.

  3. cmsuijkerbuijk

   Trots zijn? We moeten ons diep, maar dan ook héél diep schamen, dat mede door toedoen van maffialid Dijsselbloem een heel land om zeep wordt gebracht! (http://www.ftm.nl/exclusive/thisisacoup/)
   En voor wát? Om het imago van een stelletje seniele en drankzuchtige misdadigers te beschermen!
   Héél dit zogenaamde akkoord zal als een boemerang in het aangesmoelte van deze bendeleden terugkeren!

  4. Lost Paradise

   Ha ha, ha, ha ha ha ha, hahahahaha, oei, oei, Brouwenstein, laat me niet meer zó lachen alsjeblieft – ik heb er buikpijn van. Briljant en gezag? Een kontkruiper pur sang die exact weet hoe de banencarrousel draait, bedoel je.

   1. Simon Brouwenstein

    Beste meneer Paradise,

    Ik wens u van harte toe dat de buikpijn u niet al te lang zal kwellen.

  5. Lieftinck

   Over de Cyprus kwestie, niets dan lof.

   Als je vindt dat de Eurozone een statisch blok moet blijven, heeft hij op dat punt ook zijn doel bereikt, ik denk: De kater komt later.

   1. toetssteen

    @Lieftinck
    Ook in de kwestie Cyprus heeft Dijsselbloem zich verraderlijk opgesteld. Mr. Template heeft daar zonder enige gêne mensen die wat gespaard hadden voor de oude dag uitgekleed.
    Template hè, laat dat goed inzinken. (Dijsselbloem is een zoon van een leraar Engels dus in zijn flauwe smoes dat hij de betekenis van dat woord niet kende, trap ik niet).
    De werkwijze die daar toen is toegepast, zal straks EU wijd worden gekopieerd. Leuk voor de pensioenen.

 6. Gielah

  Kunnen we geen (wissel)bokaal uitloven voor de DDS-er, die straks, als Simon hier eindelijk definitief opgesodemieterd is, hem als eerste… onder wélke nick dan ook… op een ándere site traceert en ontmaskert?

  Daar zal hij óók wel weer vroeg of laat weg moeten
  ( bijvoorbeeld ergens waar ze wél een goede moderator hebben) of daar zal hij ooit ….wegens geen Anschluss… uit zichzelf opstappen…
  (bijvoorbeeld ergens, waar de reageerders zo slim zijn hem niét de hele dag met: ‘beste X.’… te blijven aanschrijven..
  en waar ze hem al snel géén antwoord meer geven op zijn zuigerige rotvraagjes)
  en dan kan weer een andere DDS-er, die hem daarná dan weer ergens opspoort… de beker in zijn of haar bezit krijgen.

  De DDS-Vossenjacht zou deze competitie kunnen gaan heten.

  Wie nu alvast een paar honderd van zijn inzendinkjes in een map op de pc opslaat, waarin voor hem kenmerkende brallerige uitdrukkingen voorkomen…
  die heeft straks al bij voorbaat een voorsprong!

  1. Lost Paradise

   Grandioos idee Gielah, ik ben van de partij.

   1. Simon Brouwenstein

    Ik doe ook graag mee. Leuk initiatief, mevrouw Gielah!

  2. carthago

   Mijn pc weigert ook maar iets van de rioolpraat van

   1. carthago

    Grzstn op te slaan. Je ziet,zelfs bij het woord grzstn begin ie al te stuiteren.

 7. Anna

  Ze kunnen geen betere PvdA’er treffen . Hij doet precies wat de ondemocratische Trojka van hem verwachten. PvdA is er tenslotte voor de wereld en niet voor eigen mensen. Die kunnen van deze partij doodvallen en betalen. De PVV stond wéér in zijn gelijk maar vooral de PvdA demoniseert Wilders en de PVV.

 8. henk vintage

  De anderhalf miljard aan naheffingen, al betaald voor de vervaldatum, heeft toch weer een leuk baantje voor hem opgebracht.
  De Nederlanders zijn de dupe van deze mooi-weer speler.

 9. Daniel

  Gielah schrijft : (bijvoorbeeld ergens, waar de reageerders zo slim zijn hem niét de hele dag met: ‘beste X.’… te blijven aanschrijven..

  Dat hoor ik vaker van Gielah en dan reageren mensen weer met: goedzo Gielah, ik doe meer…..

  En maar blijven reageren op Simon Brouwenstein, vreemd, heel vreemd. Iets zeggen wat je niet moet doen en dat dan steeds weer doen.
  Verslavingsgedrag is dat, je weet dat het niet verstandig is en toch maar blijven doen.

  1. Simon Brouwenstein

   Beste Daniel, ik vertegenwoordig voor mevrouw Gielah de zachte stem van het geweten. Het is alleen zeer stijfkoppigen gegeven daaraan geen gehoor te geven. Daartoe behoort zij niet; binnen haar ontegenzeggelijk harde bolster bevindt zich een zachte kern van ontvankelijkheid.

   Dit gegeven is in de Heilige Schrift overigens meesterlijk verbeeld in 1 Sam. 3:1-18 en welzeker ook in Dan. 5:5-9.

 10. Marion

  In het land der blinden is 1 oog koning…
  Jeroen is geweeeeeeldig stom, de idioot die ons land nog sneller naar de afgrond helpt…

 11. carthago

  Het is waarschijnlijk niet meegevallen een eurotroep voorzitter te vinden die zo snel belastingcenten kan verdelen als jeroen van de oneindige poen.

  1. carthago

   Ik bedoel :zeer meegevallen ,dus..

  1. Simon Brouwenstein

   De heer Suijkerbuijk acht Trouw, NRC en Volkskrant zeer onbetrouwbare nieuwsbronnen maar haalt zijn mosterd liever bij GeenStijl.

   Tja.

   1. cmsuijkerbuijk

    @ Simon Brouwenstein
    13 juli 2015 at 21:42
    GeenStijl heeft het in elk geval al veel meer bij het rechte eind gehad, dan jouw Donald Duckjes!
    Kom dan eens met een weerwoord, of weerleg het dan eens. Dát heb je niet en je kunt het niet! Nooit gehad ook! En je zult het ook nooit hebben,want het is niet tegen te spreken of te weerleggen!
    Je bent en blijft een leeg vat en daarom klink je misschien het hardst, maar het is en blijft holle retoriek, van nul en generlei waarde!

    1. Simon Brouwenstein

     Beste heer Suijkerbuijk,

     Ik geef toe dat ik niet inhoudelijk wens te reageren op GeenStijl. Ik open de smerige stukjes niet eens, laat staan dat er serieus op zou reageren.
     GeenStijl is een vieze rioolsite waar ik wel grote weerzin bij voel maar die ik in geen enkel opzicht serieus kan nemen.
     Mensen die hun nieuwsvoorziening baseren op dit open riool zijn hopeloos van het padje. Het feit dat u dat wel doet werpt wel een verhelderend licht op uw bijdragen. Ik kan sommige van uw bijdragen nu wel beter plaatsen.

     Ik kan u slechts adviseren voor de afwisseling ook eens een fatsoenlijke nieuwsbron te raadplegen. Meer kan ik niet voor u doen.

     1. toetssteen

      Wat een triest argument Brouwenstijn. Maar ja, als u links krijgt naar keurige sites dat babbelt u ook maar wat. Vaak zonder goed op te letten, want deze week moest ik u er nog op attenderen dat het artikel niet geschreven was door de man (David Stockmann) die u zo nodig neer moest sabelen, maar door Peter Tenebrarum.
      En toen werd het u blijkbaar weer eens te heet onder de voeten.
      Blijkbaar leert u niets van uw domheden en volhardt in het almaar debiteren van nieuwe domheden.

      Enne vooral niet lezen, wordt men wijzer van werkelijk waar; oude volkswijsheid uit de Brouwenstijn almanak.

     2. cmsuijkerbuijk

      @ Simon Brouwenstein
      13 juli 2015 at 23:01
      Ik refereer naar Else4; Ftm (Follow the Money) en bij Bron ook naar The Guardian, The NYT enzovoort en zo verder.
      Maar hoé kun je nou een oordeel vellen over de kwaliteit van een site, als je die zelfs weigert te lezen.
      Je sodemietert met een doodsmak door de mand “vriend”.
      Nu is het helemaal duidelijk, dat je maar wat zit te stoken en te trollen!
      En het is ten enen male onmogelijk, mijn bijdragen te plaatsen, als je zelfs de artikelen niet eens leest, waar ik naar verwijs. Dus niet alleen GeenStijl, maar ook de rest. Je bent een onfatsoenlijk stuk vreten Brouwenstijn. Jijzelf maakt je namelijk schuldig aan wat jij mij verwijt. NRC, Trouw en Volkskrant. Over open riool gesproken!
      Je bent een verschikkelijke intrigant!

     3. Simon Brouwenstein

      Beste Suijkerbuijk,

      Iemand die de Nederlandse kwaliteitskranten niet wenst te lezen maar meent dat de waarheid slechts is te vinden bij GeenStijl is in mijn ogen hopeloos van de leg.
      Ik hoop nog steeds dat u slechts een grapje maakte.

     4. Simon Brouwenstein

      Beste heer Toetssteen,

      Het is me niet ontgaan dat het u moeilijk valt feiten en argumenten op eigen kracht coherent te verwoorden. Om die reden beperkt u zich meestal tot het slechts aanreiken van links waarvan u hoopt dat anderen voor u het gewenste punt kunnen maken.
      Ik acht zulks een zwaktebod: links en externe bronnen kunnen wel de argumentatie ondersteunen maar niet vervangen. Dat is ook de reden dat ik het enkelvoudig plaatsen van een link (en ook niet zelden van dubieuze bron) niet als een serieus te nemen argument in de discussie opneem; ik de regel negeer ik dat soort ruis.

     5. cmsuijkerbuijk

      @Simon Brouwenstein
      13 juli 2015 at 23:51
      Het is slechts jouw mening, dat NRC, Trouw en Volkskrant nog kwaliteitskranten zijn. De abonnees zeggen bij bosjes hun lidmaatschap op. Dat jij blijft volharden en geloven in hun kwaliteit, zegt meer over jouw domheid, dan het feit dat ik ze geen kwaliteitsmedia vind! Ook het argument, dat verwijzingen naar links, argumenten niet kunnen vervangen is een zwaktebod. Die verwijzingen zijn de argumenten. Waarom dubbelop ook nog eens herhalen? Je zakt steeds verder weg in je moeras van nietszeggendheid!

     6. toetssteen

      @Brouwenstijn
      En dat is uw trieste antwoord op een door u zelf gemaakte foute, namelijk door vol in de aanval te gaan tegen Stockman terwijl het artikel geschreven was door Tenebrarum die van onbesproken klasse en gedrag is?
      Ik vrees dat het ondanks al uw bombastische taal niet meer goed gaar komen. Meent u nu werkelijk dat u weg kan komen met het slaken van de kreet:

      –Ik acht zulks een zwaktebod: links en externe bronnen kunnen wel de argumentatie ondersteunen maar niet vervangen. Dat is ook de reden dat ik het enkelvoudig plaatsen van een link (en ook niet zelden van dubieuze bron) niet als een serieus te nemen argument in de discussie opneem; ik de regel negeer ik dat soort ruis.—

      Het is voor u maar goed dat ik u nooit in een open debat hebt ontmoet, want u zou de risee van de avond zijn geworden.

     7. toetssteen

      @Mezelf
      Terug met die ‘t’.

     8. Simon Brouwenstein

      Beste heer Suijkerbuijk,

      In mijn oordeel over de Nederlandse kwaliteitskranten sta ik bepaald niet alleen.

      https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kwaliteitskrant

 12. Gielah

  Vergeleken met Simon en zijn maten is GeenStijl van een bijna onmenselijk-zuiver niveau.

  De kritiek van de kant van zulke slechten betekent dan ook de hoogste lof voor de goeden!

  ‘Zalig zij, die door overheidsgetrouwe trollen zwartgemaakt worden… want zij zijn per definitie
  zuiver(der) !’

  1. Simon Brouwenstein

   Vond mevrouw Gielah nog gelegenheid de hierboven door mij aangereikte Bijbelplaatsen te raadplegen?

   Lezing van de Schrift bengt rust in de ziel en scherpt het oor voor eeuwige wijsheid. Ik kan het mevrouw Gielah van harte aanbevelen; dit soort bitterheid is Gode onwelgevallig.

   1. carthago

    Populistisch betoog van een links extremistische kalifaat kokosnoot, grzstn, die ijdel gebruikt.

   2. carthago

    @grzstn.arrogantie komt voor de val.

   3. cmsuijkerbuijk

    Het is natuurlijk ook een buitengewoon zwaktebod, om je alleen maar te concentreren op GeenStijl, terwijl er ook volop wordt verwezen naar Elsevier, Ftm, NYT, Guardian, Telegraph en noe, de gerenommeerde bladen aar op.
    Maar ik weet wel wat er is met jou! Jij leest deze artikelen niet, omdat je bang bent, te zullen ontdekken, dat je totáál ongelijk hebt! Lafheid in het aangezicht van de vijand, zouden we dit dus kunnen noemen!
    Hoe diep kun je zinken!

    1. toetssteen

     @Suijkerbuijk
     Anderen lezen ze wel, en daar gaat het om.

   4. toetssteen

    Simon is god en weet wat de gode denkt. Schiet toch op zalver! Kom nu eindelijk eens op de proppen met gedegen economisch onderbouwde argumenten! U blijft keer op keer steken in jijbakken, stropoppen en noem de hele lijst aan trollaria maar op.
    Kom met een onderbouwing van uw gezwatel.

    1. Wachteres

     Ik vind wel dat je god in verband met Simon, met een hoofdletter moet schrijven, Toets. 😛

  2. carthago

   Een troll zoals griezelstein leeft onder de grond, ver beneden zelfs een denkbaar niveau,een nazgul.

 13. nick

  Dijsselbloem heeft de ivoren toren in Brussel zó goed beschermd tegen aanvallen van democratie en soevereiniteit, dat hij nog 2,5 jaar extra tijd krijgt om zijn belangrijke klus af te maken: nóg meer Europese burgers bang, boos en wantrouwig maken over de Europese Unie.

  Hij mag aanblijven als EuroGruppenFührer en nog meer vertrouwen slopen.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/07/de_eu_is_een_woekerende_kanker_voor_de_democratie.html#comments

 14. Wachteres

  Kan de heer Brouwenstein ons misschien een overzicht geven van wat door hem ‘kwaliteitskranten’ worden genoemd?

  Dan weten wij in elk geval bij welke kranten wij uit de buurt moeten blijven, en liefst zover mogelijk, om niet besmet te worden door de linkse pedanterie en ijdeltuiterij die blijkbaar van deze kranten uitgaat.

  1. toetssteen

   @Wachteres
   Zijne hoogverheven majesteits eigen woorden. Maar ja, sinds zijne woorden – goochelaar nou niet bepaald economie heeft gestudeerd, laat staan wiskunde, kunnen we nog heel lang genieten van de blaartrekkende logica van een alfa.

   1. cmsuijkerbuijk

    @Simon Brouwenstein
    14 juli 2015 at 06:57
    Uit hetzelfde linkje: Of een krant al of niet als een “kwaliteitskrant” kan beschouwd worden is een bijzonder subjectief gegeven.

 15. toetssteen

  http://www.theburningplatform.com/2015/07/01/greece-the-problem-and-the-solution/#more-101078

  Zou ik vooral niet lezen Brouwenstijn. Te veel statistieken en een verwijzing naar dat dubieuze blog zijnde de Guardian. Jakes, jakkes!

  Vivat Draghi die per maand de euro verder ontwaard door het virtueel ontwaarden van de munt met 60 miljard.

  1. Simon Brouwenstein

   En wat vindt meneer Toetssteen er zelf van? Een debatblog is geen knipsel, vindt u zelf ook niet?

   1. cmsuijkerbuijk

    @ Simon Brouwenstein
    14 juli 2015 at 07:44
    Véél belangrijker: Heb je het ook gelezen, voordat je met commentaar komt?
    Een béétje snugger iemand, zou kunnen vermoeden, dat het aangehaalde stuk prima de mening van Dhr. Toetssteen weergeeft. Dus waarom dubbelop?

 16. Impon de Rabilia

  De herverkiezing van Dijsselbloem is slecht nieuws voor ons. Europarlementariërs plegen hun land te dienen. Nederlandse Europarlementariërs vormen daarop evenwel een eenzame uitzondering. Deze trend – of dit beleid – is overigens ingezet door mede-PvdA-er Hedy d’Ancona. U weet wel: de ex-Europarlementariër die in het leerzame werkje “Europese idealisten” van Dohmen zo’n beetje op iedere pagina figureert.

 17. Seneca

  Tim schrijft: Dijsselbloem maakt zich klaar voor etc. Neen niet Dijsselbloem maakt zich klaar, neen NL moet zich klaarmaken om het baantje voor dit figuur in de EU veilig te stellen. Dat betekent betalen, betalen enz. enz.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.