Gesprekken over nucleair project Iran in beslissende fase

Geen categoriejul 13 2015, 14:00
Een Iraanse onderhandelaar zegt dat een akkoord in de lucht hangt.
Volgens een Iraanse onderhandelaar (die betrokken is bij de gesprekken over het nucleaire project van het land) is een akkoord dichterbij dan ooit.
De onderhandelaar wilde niet voorspellen wanneer de deal exact rond is, maar gedacht wordt dat het tot zeker dinsdagavond gaat duren.
Diplomaten die bij de onderhandelingen betrokken zijn, zeggen dat een kantelpunt onvermijdelijk is.
Hoewel er in het verleden twee keer een 'definitieve deadline' gesteld werd hebben de betrokken partijen besloten om dit keer geen deadline in te stellen. De reden is duidelijk: de vorige deadlines passeerden zonder akkoord, wat de druk op de betrokken partijen alleen maar groter maakte. Dit terwijl ze in alle ruimte met elkaar willen kunnen onderhandelen.
Als er een akkoord komt tussen Iran en de zes wereldmachten - het gaat daarbij om de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittanië en Duitsland - krijgt Iran een verlichting van de sancties in ruil voor het beperken van zijn nucleaire programma. Volgens het land zelf is dat programma er 'slechts' op gericht om nucleaire energie te ontwikkelen, maar gevreesd wordt door met name het Westen en Israel dat Iran stiekem bezig is met het ontwikkelen van een atoombom. Daardoor zou Iran niet alleen verreweg het machtigste land in de regio worden (waardoor de stabiliteit daar op het spel staat), maar het zou ook in staat zijn om Israël "van de kaart te vegen" (wat het hardop uitgesproken doel was van de oud-president van Israel, Mahmoud Ahmadinejad).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten