Grieks parlement stemt in met verdere hervormingen

Geen categoriejul 23 2015, 8:09
Een ruime meerderheid in het Griekse parlement heeft voor de maatregelen van het Europese reddingsplan gestemd.
Na een debat dat tot in de kleine uurtjes doorging, hebben 231 van de 300 Griekse parlementsleden voor de hervormingsmaatregelen van het Europese reddingsplan gestemd. Dit betekent dat onderhandelingen over de besteding van de 86 miljard euro van het EU-noodpakket kunnen beginnen. De ruime meerderheid is een overwinning voor premier Tsipras.
Eerder stemde het Griekse parlement al in met de deal die was gesloten tussen Griekenland en de andere eurolanden, maar nu stemt het parlement dus ook voor de specifieke maatregelen die in die deal waren afgesproken, zoals hervormingen in het rechtssysteem en de financiële sector. Onder andere moet een spaardepositogarantie van 100.000 euro worden ingevoerd, en moeten aandeelhouders en rekeninghouders betalen voor een eventueel faillissement van een bank, in plaats van de belastingbetaler.
63 parlementsleden stemden tegen de maatregelen, waaronder 31 leden van Tsipras' eigen Syriza-partij. Toch was de opstand tegen de plannen minder groot dan bij de stemming vorige week. Zo stemde de voormalige minister van financiën Varoufakis ditmaal voor de hervormingsmaatregelen, terwijl hij vorige week nog fel tegen was.
De ruime meerderheid voor de noodmaatregelen is een belangrijke stap in de onderhandelingen met de EU-landen over het noodpakket. Toch blijven er nog hordes voor Griekenland: de stemming over de meest controversiële maatregelen uit het EU-noodplan, zoals belastingverhogingen voor boeren en een verhoging van de pensioenleeftijd, is uitgesteld naar augustus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten