Griekse minister van Financiën: 'Optreden Europese Unie is terrorisme'

Geen categoriejul 04 2015, 21:00
De Griekse regering stuurt blijkbaar aan op een confrontatie met de rest van de eurozone.
De Griekse minister Yanis Varoufakis heeft het helemaal gehad met de Europese Unie. Of, beter gezegd, de eurozone (en het IMF). Hij liet vandaag namelijk weten dat Europa zijn land in zijn ogen bijzonder slecht behandelt:
"Wat ze doen met Griekenland heeft een naam: terrorisme. Waarom hebben zij ons gedwongen de banken te sluiten? Om mensen bang te maken. En als het gaat om het aanjagen van angst, dan staat dat bekend als terrorisme.”
Opmerkelijk genoeg voegde hij daar aan toe dat hij gelooft dat Europa en het IMF aan de ene kant, en Griekenland aan de andere, nog altijd een akkoord met elkaar kunnen sluiten. Ja, zelfs als de Grieken morgen 'nee' stemmen in het referendum over de Europese voorwaarden voor een mogelijk nieuw steunpakket.
Waarom hij daar zeker van zegt te zijn?
"Omdat er te veel op het spel staat, zowel voor Griekenland als Europa. Als Griekenland crasht gaat 1 biljoen euro verloren. Dat is heel veel geld en ik geloof niet dat Europa zich dat kan veroorloven."
De komende dagen ontdekken we of Varoufakis gelijk heeft. Morgen zal het referendum plaatsvinden. Veel hangt af van de uitslag - een ja of een nee - maar ook van de reactie van de rest van de eurozone. Is het geduld met Griekenland op, of krijgen de Grieken toch weer een nieuw steunpakket? En als het op is, moet het land de euro dan spoedig verlaten, of blijft het er toch nog een tijdje in? En wat zal het effect zijn op de euro?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten