Griekse regering vreest bankrun, banken blijven dicht tot maandag

Geen categoriejul 09 2015, 8:04
Regering vreest dat contant geld opraakt.
Banken in Griekenland blijven nog tot maandag dicht. Tot die tijd kunnen Grieken maximaal €60 per dag opnemen bij pinautomaten. De maatregel is genomen omdat de ECB heeft aangekondigd dat die de steun aan Griekse banken niet zal vergroten. Daarom is de Griekse regering bang dat Griekse banken zonder contant geld zouden kunnen komen te zitten, wat ervoor zou kunnen zorgen dat banken massaal failliet gaan als teveel mensen geld proberen op te nemen.
Vandaag is de deadline voor de Grieken om hun voorstellen op tafel te leggen bij de eurogroep. Aanstaande zaterdag zullen de ministers van financiën van de eurozone bijeenkomen om over de Griekse situatie te overleggen. Een dag later zullen alle 28 leden van de Europese Unie – dus niet alleen de eurozone – vergaderen over het lot van Griekenland in de EU. Als er geen reddingsplan komt voor Griekenland, dan lijkt een Grexit de enige optie.
Wat er gebeurt als er niet wordt besloten over een reddingsplan maar de Griekse banken vallen in de tussentijd om, is niet duidelijk. Het is waarschijnlijk dat de economische ineenstorting zou betekenen dat Griekenland uit de EU moet vertrekken, maar het zou ook goed kunnen dat Europese landen zich door zo'n bankencrash gedwongen zien om juist met een nieuw reddingsplan te komen.
De komende dagen zullen uitwijzen hoe de toekomst van Griekenland eruitziet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten