Inwoners Goes boos over opvang asielzoekers in Zeelandhallen

Geen categoriejul 08 2015, 15:04
De lokale bevolking is niet gekend in de beslissing om 400 vluchtelingen naar Goes te halen.
Inwoners van Goes zijn er niet over te spreken dat de politiek en hun burgemeester zonder ruggespraak met de bevolking besloten hebben om 400 asielzoekers op te vangen in de lokale Zeelandhallen. Het gaat met name om vluchtelingen uit Eritrea en Syrië.
Sandra Kraan, woordvoerster van het Burgercomité Goes en beheerder van de facebookpagina Geen Asielzoekers in Zeelandhallen Goes, laat weten dat zij en haar buurtgenoten niets tegen vluchtelingen an sich hebben, maar dat ze het belachelijk vinden dat zij geen inspraak hebben gehad in dit besluit:

"Wij hebben niets tegen asielzoekers, maar het draagvlak is niet getoetst en dat leidt tot onvrede onder inwoners. Die berichten krijg ik massaal binnen."

Daarom overleggen zij en haar stadsgenoten over eventuele acties. Een besluit daarover zal later worden genomen. Sandra en de anderen zijn zich ervan bewust dat dit weinig zal uithalen - het besluit om vluchtelingen te huisvesten in de Zeelandhallen is onomkeerbaar - maar ze willen graag duidelijk maken dat de manier waarop dit besloten is, volstrekt onacceptabel is. In hun ogen tenminste.

"Het besluit is niet terug te draaien, maar ik wil de Goesenaren toch een stem geven. De nadruk zal liggen op het feit dat iedereen buitenspel is gezet."

De afgelopen maanden zijn er relatief grote aantallen Syriërs en mensen uit Eritrea naar Nederland gekomen. Zoals De Dagelijkse Standaard vorige week berichtte:
De volgende cijfers maken duidelijk dat het erg snel gaat: in maart vroegen 1539 mensen asiel aan in ons land, in april 1912 en in mei 3375. Die cijfers zijn inclusief nieuwe vluchtelingen, familieherenigingen en afgewezen asielzoekers die in beroep gaan.
Hoewel er meer vluchtelingen uit Eritrea zijn gekomen is de grootste groep asielzoekers nog altijd afkomstig uit Syrië, wat gezien het oorlogsgeweld in dat land natuurlijk niet onverwacht of onlogisch is. In totaal komt de helft van alle vluchtelingen van het afgelopen jaar uit dat land.
Het is voorlopig onduidelijk of de politiek iets doet met de protesten van inwoners van Goes, en zo ja, wat precies.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten