ISIS gebruikt gifgas tegen de Koerden

Geen categoriejul 18 2015, 9:00
De Koerdische YPG-militie zegt bewijs te hebben verzameld dat ISIS gepoogd heeft om gifgas te gebruiken bij diens militaire veroveringen.
De Syrisch-Irakese terreurbeweging ISIS zou niet alleen bruut geweld, maar ook gifgas ingezet hebben bij een offensief onlangs in Noord-Syrië. De positie van de groep staat daar zwaar onder druk vanwege veroveringen van de gezamenlijke Koerdische strijdkrachten, die in dat gebied veel dorpen en steden op de islamisten heroverd hebben.
ISIS zou aan dat front nu zijn overgeschakeld op chemische oorlogsvoering:
Islamitische Staat heeft in juni gifgas gebruikt bij aanvallen in het noordoosten van Syrië. Dat stelde de Koerdische militie YPG. Het is niet bekend welk gas de terreurgroep zou hebben gebruikt.
IS zou onder meer 'geïmproviseerde chemische projectielen' hebben afgevuurd bij de stad Hasaka. YPG heeft naar eigen zeggen gasmaskers buitgemaakt op IS-strijders. 'Dat toont aan dat ze in dit deel van het front zijn voorbereid en uitgerust voor chemische oorlogsvoering', aldus een verklaring van de Koerdische militie.
De aanvallen worden bevestigd door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat bevestigd dat op 28 juni maar liefst 12 YPG-strijders zijn blootgesteld aan het gifgas.
Zowel de Koerdische strijdkrachten zelf als het Observatorium claimen dat er niemand is omgekomen bij de gifgasaanvallen. Wel zijn enkele strijders afgevoerd naar het ziekenhuis vanwege verloren concentratievermogen, misselijkheid, hoofdpijn en een brandend gevoel in ogen, neus, en keel.
ISIS treedt met de gifgasaanvallen in de sinistere voetsporen van Saddam Hoessein. Ook hij voerde enkele gifgassenaanvallen uit op Koerdische dorpen in Irak tijdens zijn bewind. Uiteindelijk was dit de misdaad waarvoor de toenmalige afgezette president van Irak tot de doodstaf veroordeeld werd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten