Jean Claude Juncker: ‘Grieken deden schandalig’ maar ze ‘kunnen op ons rekenen’

De voorzitter van de Europese Commissie wil een Grexit nog altijd voorkomen.

Jean Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie (wat eigenlijk een soort van Europese regering is), vindt dat de Grieken Europa op onacceptabele wijze hebben behandeld. 

“We hebben flink met elkaar onderhandeld en het zijn de Grieken die zijn weggelopen. Zo ga je niet met elkaar om.”

Hoewel dat een stevige uitspraak is gaat hij verder door te zeggen dat hij nog altijd niet van plan is om aan te sturen op een Grexit – oftewel op een exit van de Grieken uit de eurozone.

“Ik wil geen Grexit… De Grieken kunnen op ons rekenen.”

Daarom zal de Commissie er alles aan doen, zegt Juncker, om Griekenland te behouden voor de euro, ook als dit inhoudt dat de andere eurolanden water bij de wijn moeten doen en genoegen moeten nemen met minder dan de gewenste hervormingen.

Ook de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, wil Griekenland niet laten gaan. Hij zei eerder vandaag:

“Een Grexit kan niet de bedoeling zijn.”

Volgens hem is het niet alleen in het belang van Europa dat Griekenland in de euro blijft, maar ook in het belang van de Grieken zelf.

Voor vandaag staan er weer een aantal vergaderingen gepland. Een uur geleden begon  en vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden. De nieuwe Griekse minister van Financiën, Tsakalotos, is daar ook bij aanwezig. Om 18:00 uur nemen de regeringsleiders van de eurozone het over; ook zij bespreken de mogelijkheden dan met elkaar.

Hoewel veel Europese leiders al hebben laten weten dat ze een Grexit willen voorkomen zijn er critici die stellen dat deze houding op termijn voor meer problemen en, zeker voor Duitsland en Nederland, hogere kosten zal zorgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. V.K.

  -Ik heb begrepen dat Juncker niet precies het verschil weet tussen Griekenland en Griekse bevolking.
  -Na ja, ook Griekenland zal op langere termijn wel worden gebalkenendiseerd zoals NL dit ook is overkomen.

  1. hans-e-pans

   Zoals de man praat/spreekt en handelt, zo praat/spreekt handelt ook een dictator.

 2. Gielah

  Zoláng ze maar in de veilige kooi blijven…!
  Niet doen, Grieken.
  Kappen met die handel.

 3. Anna

  Jonge, jonge,jonge, 50 procent jonge werklozen, ouderen uitgerangeerd, duizenden bedrijven failliet, honderden miljarden verspilling, grote sociale en economische onrust, enorme hervormingen om zuiderlijke landen en banken te kunnen betalen, een failliete euro,bijna derde wereldoorlog etc .De politieke dwang van groepje EU elite is groot. Hun egootjes moeten weer eens worden opgepoetst. Er uit met die ondemocratische prutsers.

  1. V.K.

   -Anna kijkt te weinig naar Euronews.

 4. Anna

  Dit elite ikke, ikke,ikke -EU groepje zal nooit maar dan ook nooit toegeven dat ze heel veel en grote fouten hebben gemaakt binnen euro en EU. Er uit met die lui. PVV staat wéér in haar gelijk.

 5. carthago

  De arrogante zuiplap juncker maakt een lugubere fout.Bij de oprichting van de Eussr is (later erkend )een “weeffout”ontstaan ,ja ja,hetgeen resulteerde in de catastrofale situatie van nu
  De lugubere fout die juncker nu maakt is door de “weeffout”niet te herstellen ,een tweede fout te faciliteren

  1. nick

   Juncker vormt een front met Hollande (Frankrijk, die zien hun eigen lijk al hangen…) Ze willen de Griekse schulden schrappen om zo Griekenland bij de EU te houden.
   Waarom I.G.N.!!
   Hoe achterlijk kan je zijn.
   Stop deze gekken voor het te laat is.

 6. halo1

  Het zal toch niet gebeuren dat ze voor die Grieken weer door de pomp gaan.. die linkse figuren zitten de publieke mening al weer te masseren. Gelukkig heeft rechts de toekomst wegens deze bodemloze put(ten) en die onbeheersbare’ “vluchtelingen”-ellende..

 7. van Urk

  Mijn vadertje zei altijd al; als je krap bij kas zit is het noodzakelijk om geld te besparen dat je ten eerste je lidmaatschappen en abonnementen af moet gaan zeggen van je dure hobby,s waar je lid van bent desnoods word je toch automatisch al als lid onthouden of geweigerd wegens betalingsachterstand. Dat geld ook voor Griekenland die zijn lidmaatschap gewoon niet betalen kan en kennelijk begrijpen ze dat daar niet in Brussel.

 8. cmsuijkerbuijk

  Bij de buren van GeenStijl: (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/07/oxi_nieuwe_griekse_minfin_nege.html#comments)
  Om 13 uur kwam de Eurogroep bij elkaar. Een zaaltje vol muisgrijze MinFins (nu nog) onder leiding van EuroGruppenFührer Dijsselbloem. De nieuwe Griekse MinFin Euclid Tsakalotos was er voor het eerst bij. (De man zonder stropdas in de video hierboven.) Tsakalotos weet kennelijk niet wie Dijsselbloem is, of hij is nog gehaaider dan zijn voorganger Varoufakis. Want in het passeren negeert hij De Dijs net zo lang, tot die dan maar zélf z’n handje uitsteekt om zich voor te stellen. Nieuwe bezuinigingsplannen had Takslaatlos trouwens sowieso niet bij zich. Wat weer supergrappig is, want Juncker zei vanmorgen dat de bal bij de Grieken ligt, en de Grieken schuiven gewoon schouderophalend zonder voorstellen aan. Gevolg: de Eurogroepmeeting is alweer afgelopen. Zonder resultaat. Vanavond is er nog een Eurotop met de regeringsleiders en die is dus bij voorbaat óók al zinloos. En dat terwijl Dieselboom voor de meeting nog zei dat er ‘geen uitkomst mocht zijn die de geloofwaardigheid van de eurozone aantast’. Dat station is al een paar oxi’s gepasseerd, Jeroenepoen!

  1. Simon Brouwenstein

   “EuroGruppenFührer Dijsselbloem”

   Ik bedoel maar.

   1. cmsuijkerbuijk

    Simon Brouwenstein
    7 juli 2015 at 16:27
    Wat bedoel je dan? Vertel!

    1. Simon Brouwenstein

     Ik bedoel dat Geen Stijl een volledig doorgeslagen blog van idioten is.

     1. cmsuijkerbuijk

      @Simon Brouwenstein
      7 juli 2015 at 16:40
      Maar gaat het dan niet om de inhoud van het artikel?
      Is dit weer de klassieke fout: De stijl is belangrijker, dan de boodschap?

     2. Lost Paradise

      Door velen wordt GeenStijl het belangrijkste blog van Nederland genoemd. En dat al jaren lang. Joop.nl komt helaas niet in de toptien voor. Te onbenullig, partijdig en gekleurd.

   2. carthago

    Euroobersturmbahnfuhrer.

    1. carthago

     Volgens het nieuwe Eussr woordenboek.

    2. cmsuijkerbuijk

     @ carthago
     7 juli 2015 at 16:33
     Het is niet “Sturmbahnführer”, maar “SturmbaNNführer” De rang heeft niets met een “stormbaan” te maken en is equivalent aan een majoor van het reguliere leger van de Wehrmacht.
     Sturmbannführer betekent letterlijk “aanval- (of storm-) eenheidsleider”,[2] ‘Sturmbann’ was de SA- en vroege SS-equivalent van een bataljon. De rang ontstond uit de Duitse ‘schoktroepen’, eenheden uit de Eerste Wereldoorlog waar de rang van Sturmbannführer incidenteel toeviel aan de bataljonscommandant.

     1. carthago

      Thnx;-)

     2. cmsuijkerbuijk

      @carthago
      7 juli 2015 at 17:05
      Grg gdn <{;-P

     3. Simon Brouwenstein

      De heer Suijkerbuijk beseft dus de historische lading van deze titulatuur en ziet er geen been in Dijsselbloem zo aan te duiden.

      Dat bedoelde ik.

     4. AnnieJansz

      Ik altijd denken dat ik aan een ziekte leed, dat ik de SS-rangen uit mijn hoofd kende.

   3. Teun

    Als je niet meer kunt lachen om Tsakalotos die i.v.m. nieuwe bezuinigingsplannen Takslaatlos wordt dan heb je last van verzuring en raad ik je aan minder vlees te eten anders Laatjesaklos. Ik heb thuis nog een stapel sociaal psychologisch bewijs daarvan liggen of was het nou bestuurssociologisch bewijs? Ik ben het even kwijt. Zal het aan Diederik vragen.

 9. J.C.

  Wat een enorme afgang van de EU. En zogenaamd maar “verantwoordelijkheid nemen” van andermans centen…………………………………………….

  Ik hoop dat de Griekse bevolking vast blijft houden, overeenkomstig de uitslag van het referendum, aan hetgeen het beste voor haar is, te weten: een Grexit.

 10. Niek Verheyen

  Als je je zo slecht behandeld voelt door die Grieken zoals hij zegt dan schop je hen ‘onder hun ballen’ de greppel in en is de hele handel afgelopen.

  Enquete uitschrijven in alle betreffende landen of wij uberhaupt nog een cent aan dit land willen spenderen. Nu!

 11. Wilhelmson

  Junckers is DE dorpsgek van Europa .
  Het water bij de wijn doen betekent bliksems niets. Daarbij is wijn met water een niet te smaken flauwe verdunning.
  Moet je maar eens aan de Belgische vlamingen vragen. Die worden al sedert de Belgische afscheiding aangemaand water bij de wijn te doen en dragen nog elk jaar 17 miljard euro aan hun franse landgenoten, terwijl ze voor asociaal worden gehouden als ze vragen hoe lang dit na 185 jaar nog moet gaan duren ?
  Vind ik trouwens een goede vraag die we de GR als antwoord best in steen laten bijtelen.

 12. Wilhelmson

  beitelen

 13. carthago

  Ik lees vandaag in de telegraaf dat bedrijven in Griekenland werknemers nu contant uitbetalen, ik denk dat dat een prima oplossing zou kunnen zijn om alle Eussr banksters eruit te lazeren .

 14. poldi

  Hollande wil Griekenland niet uit de eurozone verdrijven want hij is socialist en Frankrijk is economisch gezien ook een patiënt.

  Italië, een land dat zich sinds de invoering van de euro in een recessie bevindt, sluit zich aan bij Frankrijk.

  Beide laatste landen hebben enorme moeite zich te houden aan de economische afspraken.

  Ze willen een machtsblok ( eventueel met andere economische kneusjes ) vormen, waardoor het makkelijker wordt “losser” om te gaan met de regels uit Brussel en Frankfurt.

  Dit bewijst dat het europroject een droom, een utopie en een ideologie is en was.

  En dit allemaal omdat Mitterand het niet kon verdragen dat de Franse franc naar de pijpen moest dansen van de oppermachtige D-mark.

  Wat een zootje.

 15. Philippine

  Maar de echte leider (ik gebruik het woord Führer niet zoals jullie zien) over EU en Griekenland is Obama.
  Hij heeft zonet met Merkel gebeld en alles sal reg com.
  EU als vazalstaat van de VS.
  Onze ” bevrijders” is het niet?

 16. Philippine

  Binnenkort is er een atoomdeaal met Iran.
  Dus moet Griekenland een NATOstaat worden.
  Werkgelegenheid.
  Niks Grexit.
  Gekocht door de VS.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/07/obama-greift-in-die-euro-krise-ein-usa-wollen-einigung/

 17. Teun

  Die achterbakse Amerikanen hebben in het eerste kwartaal 6% meer handel gedreven met Rusland en de EU 10% minder.
  Merkel heeft nu een gas deal met Putin.
  `´Russia’s Ural Civil Aviation Plant has reportedly signed a deal with Bell Helicopter to begin assembling the US choppers in the Russian city of .´´
  Amerika voert een handelsoorlog met ons en dat handels- en investeringsverdrag zal ons dicteren wat we wel en niet moeten eten of drinken. En als iets of iemand het Amerikaanse bedrijfsleven wat in de weg legt, wordt die gesewd en mag de Nederlandse staat, dus de burger dokken.
  Onze leiders zijn geen criminelen, nee Brouwenstein is hun slaaf. Lang leve de EU!

 18. Daniel

  Fijn dat wij altijd gelijk hebben.

  Het EU-parlement in Brussel leidt tot een beslissingsproces waarbij de ene beslissing door de andere beslissing opgevolgd wordt zonder dat er voldoende over nagedacht is. Dat is de kracht van de EU.

  Zo wil men het ook zien in de aangesloten landen.

  Het is ook makkelijk om kritiek te leveren, bij alles wat uit de EU keuken komt, kun je het direct terug sturen.
  De EU doet wat de priester vroeger deed: het volk dom houden.

 19. Gielah

  Wat bedóelt u nu eigenlijk!!

  a. ‘Fijn dat wij altijd gelijk hebben’.
  ———————————————
  Wie zijn ‘wij’ ….en waarín hebben die ‘wij’ dan altijd gelijk?
  Is dit een vaststelling of ironie/sarcame?
  Geen idéé!

  b. Over de beslissingen van Brussel is onvoldoende nagedacht.
  ——————————————————————–

  Hoe weet u dat?
  Het schijnt mij toe dat er al járen voorheen over die plannen is nagedacht… een ijzersterk, maar voor ons, burger, weinig heilzaam pakket van plannen.

  c. De plannen ( waar dus onvoldoende over is nagedacht)… die zijn de kracht van de EU…
  ——————————————————————
  Hoe kan iets, dat zo zwak is en zo slecht voorbereid, de krácht van een unie zijn??

  d. Men wil in de aangesloten landen zien dat de slecht voorbereide plannen de kracht van de EU zijn.
  ———————————————————————-
  Waarom zou dit iets wenselijks zijn.. slecht voorbereide plannen?
  En wordt er met ‘de landen’ dan de regéringen van de landen bedoeld… of toch de búrgers van die landen?

  e. Het is makkelijk om kritiek te leveren.
  ——————————————————————-

  Hoezo: makkelijk?
  Moet het dan moeilijk… of onmoógelijk.. zijn om kritiek op de EU te hebben?
  Dat zou het spul wel willen!
  Is kritiek hebben onwenselijk?
  Of… is kritiek hebben keihard nodig?

  f. De EU houdt het volk dom.
  ———————————————–

  Hoe doet zij dat?
  Middels wie en wat doet zij dat?
  En waartoe doet zij dat?

  Kijk: dit is dus een inzending waarvan ik geen idéé heb wat de schrijver ervan ermee wil zeggen.
  Ik heb dan ook geen idéé of ik het ermee eens kan zijn.
  Het is … kortom… een inzending die alleen maar vragen oproept.

  1. Simon Brouwenstein

   Daniel slaagde er in mevrouw Gielah aan het denken te zetten.
   Een formidabele prestatie.

   1. DarkFuture

    Het zou pas een formidabele prestatie zijn als iemand eens een ander geluid uit die oude eurofiele grammofoonplaat kreeg met het label ‘Brouwenstein’.

  2. Lieftinck

   Er is wel degelijk over nagedacht, door mensen met hoge graden in de economie. Probleem alleen is dat economen die de Euro niet zagen zitten, of deze liever als een tweede munt wilde invoeren, of die vonden dat je eerst een politieke unie moest vormen, op een zijspoor werden gezet. Jean Wanningen heeft dat ooit eens uitgelegd in een column.
   Het is zoals de NOS werkt. Zoek alleen hoogleraren uit die de juiste opinie weergeven, negeer de hoogleraren die een opinie verkondigen die niet overeen komen met de staatsevangelie.

   En zie, je kunt de schijn ophouden dat er over nagedacht is door hele slimme mijnheren en vrouwen.

   1. DarkFuture

    Tsja, zo konden we zien dat Ewald Engelen eerst nog mocht aanschuiven bij de talkshow miljonairs, doch later schitterde door afwezigheid.

    Zijn kritiek op de EU-moloch was onwelgevallig, en het is natuurlijk niet de bedoeling dat het domme volk kennis krijgt van zaken die niet stroken met de uitgezette eurofiele agenda.

    Men schuift liever Alexander Pechtold naar voren als roeptoeter voor een verenigd Europa.

    Een bekende truc: de massa wordt gemasseerd, zaken worden selectief belicht, mogelijke nare consequenties onder het tapijt geschoven.

  3. Gielah

   Het ziet er naar uit dat ook Daniël het trollenhandboek heeft gelezen: ” Stel voortdurend vragen, maar beantwoord er zelf nimmer één’.

 20. rexm

  Waar het eigenlijk om draait, is dat de Grieken willen horen van de EU, wij willen jullie niet meer in de EU.
  Dan bewijst dat het monetaire fonds niet gewerkt heeft, ECB/IMF, een grote nederlaag voor het westen.
  De BRIC’s banken zitten klaar om Griekenland te helpen en te ondersteunen, Rusland en China kunnen dan hun goederen afzetten in Europa.
  Griekenland is rijk aan grondstoffen, ze kunnen op voorhand al gas verkopen aan de Rusland en China als de nieuwe pijpleiding klaar is, via Turkey naar Griekenland, dan hebben ze al voldoende middelen om de eerste klap op te vangen voor de opbouw.
  Dan spreken we nog niet over de olie, goud, nikkel,lood en bauxiet wat in de grond ligt.
  De grootse nederlaag voor het westen is dan dat de Russen in de achter tuin zitten en de oorlogs gekken VS, NATO/NAVO een klap in hun gezicht krijgen.
  Het westen heeft niet door dat de BRICS een economische oorlog aan het voeren is en de VS en de EU in de komende jaren op instorten staat, de EU zal snel een andere koers moeten gaan varen, want ze staan schaakmat.
  De EU wilde ook van Griekenland dat ze voor 60% de olie en gasmaatschappijen in handen zouden krijgen als onderpand voor de schulden,dat is gelukkig niet gebeurd.
  Het plan met de BRIC’s banken ligt al klaar.

 21. Seneca

  @wilhelmson
  Ik ben het niet met u eens. Juncker is niet de dorpsgek. Wij zijn de dorpsgekken dat wij dit slikken. Het enige dat het Haagse tuig angst inboezemt is gewapende opstand. Maar wie o wie neemt het voortouw? Met alle respect voor GW, maar dat zie ik hem niet doen. Over VNL hoeven wij het helemaal niet te hebben, want die partij is – in mijn optiek – al afgeschreven voordat men begonnen is.

 22. Seneca

  @Suijkerbuijk
  Dank voor het uitzoeken van het begrip ‘sturmbannführer’. Trekt u zich het commentaar van een der dwaallichtjes niet aan. Het is altijd goed om het naadje van de kous te weten, zeer zeker als men het er niet mee eens is. Immers, weten is meten. Mijn vader zei altijd: ‘als je een slecht gevoel hebt bij iets (onverschillig wat) onderzoek het dan, lees er over en dan pas kan je een oordeel vormen’. M.a.w. loop niet achter de massa aan en beschouw iets niet vanzelfsprekend omdat een politicus of andere nitwit/uitvreter iets zegt. Uitzonderingen daargelaten – u weet over wie ik spreek – is het merendeel van de bloggers op dit forum bereid om tijd en moeite te steken in die onderwerpen die hen interesseren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.