Jean Claude Juncker: 'Grieken deden schandalig' maar ze 'kunnen op ons rekenen'

Geen categoriejul 07 2015, 14:00
De voorzitter van de Europese Commissie wil een Grexit nog altijd voorkomen.
Jean Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie (wat eigenlijk een soort van Europese regering is), vindt dat de Grieken Europa op onacceptabele wijze hebben behandeld.

"We hebben flink met elkaar onderhandeld en het zijn de Grieken die zijn weggelopen. Zo ga je niet met elkaar om."

Hoewel dat een stevige uitspraak is gaat hij verder door te zeggen dat hij nog altijd niet van plan is om aan te sturen op een Grexit - oftewel op een exit van de Grieken uit de eurozone.

"Ik wil geen Grexit... De Grieken kunnen op ons rekenen."

Daarom zal de Commissie er alles aan doen, zegt Juncker, om Griekenland te behouden voor de euro, ook als dit inhoudt dat de andere eurolanden water bij de wijn moeten doen en genoegen moeten nemen met minder dan de gewenste hervormingen.
Ook de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, wil Griekenland niet laten gaan. Hij zei eerder vandaag:

"Een Grexit kan niet de bedoeling zijn."

Volgens hem is het niet alleen in het belang van Europa dat Griekenland in de euro blijft, maar ook in het belang van de Grieken zelf.
Voor vandaag staan er weer een aantal vergaderingen gepland. Een uur geleden begon en vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden. De nieuwe Griekse minister van Financiën, Tsakalotos, is daar ook bij aanwezig. Om 18:00 uur nemen de regeringsleiders van de eurozone het over; ook zij bespreken de mogelijkheden dan met elkaar.
Hoewel veel Europese leiders al hebben laten weten dat ze een Grexit willen voorkomen zijn er critici die stellen dat deze houding op termijn voor meer problemen en, zeker voor Duitsland en Nederland, hogere kosten zal zorgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten