Ongelooflijk: opa kan weer zien dankzij speciaal camera-oog

Geen categoriejul 23 2015, 9:24
Voor het eerst is er een effectieve behandeling voor een veelvoorkomende vorm van slechtziendheid.
De Britse Ray Flynn is 80 jaar oud en lijdt de laatste tien jaar aan een veelvoorkomende vorm van slechtziendheid. Bij deze aandoening, genaamd maculadegeneratie, wordt het centrale gedeelte van het netvlies aangetast. Met andere woorden: In het midden van je blikveld kun je niets meer zien. Op deze plaatjes is te zien hoe dat ongeveer werkt:
800px-Normal_vision_EDS01
Een persoon met maculadegeneratie ziet dan dit:
A_scene_as_it_might_be_viewed_by_a_person_with_age-related_macular_degeneration_EDS05
Meer dan één op de vijftig ouderen in Europa lijdt aan deze aandoening, waar nog geen geschikte behandeling voor bestond. Tot nu: dankzij een speciaal camera-oog is het centrale gezichtsveld van een tachtigjarige Britse opa hersteld. De camera past in zijn bril en zendt video-beelden naar een ontvanger. Die ontvanger verwerkt de beelden en stuurt het door naar een speciaal oogimplantaat, waardoor deze opa weer normaal kan zien. Uiteraard is hij dolblij:
“Before when I was looking at a plant in the garden it was like a honeycomb in the centre of my eye. That has now disappeared. I can now walk round the garden and see things.
"Als ik naar een plant in mijn tuin keek, kon ik in het midden van mijn oog niets zien. Dat is nu niet meer zo. Ik kan eindelijk door mijn tuin lopen en dingen zien"
Maar wat hem al helemaal blij maakt, is dat hij eindelijk weer wedstrijden van Manchester United kan kijken.
De uitvinding is een medische doorbraak: het is de eerste goede behandeling voor maculadegeneratie, en het is de eerste keer dat een mens een combinatie van natuurlijk én kunstmatig zicht heeft. De resultaten bij deze Britse man zullen goed worden bestudeerd zodat de techniek nog beter kan worden gemaakt.
Laten we hopen dat de komende jaren steeds vaker slechtziende en blinde mensen zo'n camera-oog zullen krijgen. Wat moet het fantastisch zijn om na jaren slechtziendheid eindelijk weer je geliefden goed te kunnen zien!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten