Oostenrijks OM doet onderzoek naar Wilders

Geen categoriejul 28 2015, 9:00
Opruiing en het doen herleven van het nazistische gedachtegoed.
Het Openbaar Ministerie in Oostenrijk is een onderzoek begonnen naar een Nederlandse parlementariër: Geert Wilders. De PVV-voorman wordt verdacht van 'opruiing.' Dit omdat hij de Koran had vergeleken met Mein Kampf; het ene is het heilige boek van moslims, het andere de drijvende kracht achter de holocaust. Daarnaast gebruikte Wilders een bijeenkomst van de politieke partij de FPÖ in Wenen op 27 maart om te pleiten voor een algeheel verbod op de Koran.
Oostenrijkse moslims deden vervolgens aangifte tegen de Nederlandse politicus. De zelfverklaarde belangenorganisatie Initiatief van Islamitische Oostenrijkers/rijksen (IMÖ) zegt dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing, het denigreren van religieuze denkbeelden, en het doen herleven van de ideologie en het gedachtegoed van de nazi's.
Hoewel de leider van de FPÖ vaak applaudisseerde tijdens Wilders' toespraak wordt hij niet vervolgd. Dit omdat er geen reden is om aan te nemen dat Heinz-Christian Strache van tevoren had overlegd met Wilders over de inhoud van zijn speech.
Lang niet iedereen is te spreken over het onderzoek naar Wilders. Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes hebben al Kamervragen gesteld over deze materie aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Veiligheid en Justitie. Zij willen onder andere weten of de Nederlandse regering bereid is om voor Wilders op te kopen en contact op te nemen met de Oostenrijkse regering om hen te laten weten dat Nederland hier niet van gediend is:
1. Bent u bekend met het bericht 'Oostenrijks onderzoek naar Wilders wegens opruiing'?
2. Deelt u onze mening dat het onwenselijk is dat een buitenlands Openbaar Ministerie overweegt een Nederlandse parlementariër om zijn politieke mening te vervolgen?
3. Zo ja, bent u bereid contact op te nemen met uw Oostenrijkse ambtsgenoot om het ongenoegen van de Nederlandse regering over te brengen?
4. Bent u bereid de vrijheid van meningsuiting in Nederland te verruimen en daartoe de artikelen 137c en 137d van het Wetboek van Strafrecht conform ons initiatiefwetsvoorstel aan te passen?
Hier een video over Wilders' toespraak in Oostenrijk:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Geert-Wilders-maakt-vrienden-in-Oostenrijk-360p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten