Senatoren willen dat minister Koenders Guantanamo Bay-gevangenen naar Nederland haalt

Geen categoriejul 08 2015, 18:00
De van terrorisme verdachte individuen zouden opgevangen moeten worden in Nederland omdat ze nu 'zonder proces' vastzitten.
Senatoren van PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie willen weten van minister Koenders of hij bereid is om twee Guantanamo Bay-gevangen op te vangen in ons land. De fracties laten dat weten in Kamervragen aan het kabinet.
Volgens de partijen is het onwenselijke dat van terrorisme-verdachte personen zonder enige vorm van proces vastzitten in Guantanamo Bay. Nu.nl legt uit:
De senatoren willen van de minister weten of hij vindt dat het uitblijven van een eerlijk proces "een smet is op de rechtspleging binnen een nationale rechtsstaat en binnen de internationale rechtsorde".
Hoewel de gevangenen de verantwoordelijkheid zijn van Amerika wil dat land ze zelf niet opvangen. President Obama wil dat eventueel wél doen, maar het Amerikaanse Congres denkt daar heel anders over. Daarom heeft het Witte Huis Europese landen gevraagd of zij enkele van de gevangenen willen opnemen.
Koenders heeft het verzoek van de Amerikaanse regering al weken onder beraad, maar een beslissing lijkt nog niet dichtbij. Daarom willen de senatoren nu dus antwoord van hem hebben.
Ondertussen is er in de Tweede Kamer géén meerderheid te vinden voor het plan. Zowel PvdA als VVD vinden dat het een Amerikaans probleem is. De PvdA voegt daar aan toe dat het aan Washington is om de gevangenen een eerlijk proces te bezorgen, niet aan Nederland.
Amerika heeft de afgelopen jaren verschillende Guantanamo-gevangen vrijgelaten. Meer dan 100 van hen (116 om precies te zijn) voegden zich na hun vrijlating onmiddellijk weer bij terroristische organisaties. De Amerikanen zijn ervan overtuigd dat veel andere individuen die voorlopig nog vastzitten hetzelfde zullen doen als ze daartoe de gelegenheid krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten