Staat lijdt virtueel verlies van 149,999,999 miljoen euro op Reaal

Geen categoriejul 10 2015, 21:00
Reaal wordt verkocht aan Chinezen. Ze kunnen de verzekeraar voor één hele euro overnemen.
Verzekeraar Reaal wordt voor een veel minder hoog bedrag verkocht dan oorspronkelijk gedacht. De koper is de grote Chinese verzekeraar Anbang. Tot voor kort ging de politiek er nog vanuit dat Anbang 150 miljoen euro moest betalen om Reaal te kopen, maar dat blijkt net een beetje anders te zijn: de Chinezen nemen Reaal namelijk voor één eurotje over. Dat is dus 149,999,999 euro minder dan geraamd.
De opbrengst is zoveel lager omdat Anbang meer kapitaal in Reaal moet storten. Dat bedrag is gestegen naar 1,35 miljard euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 770 miljoen tot 1 miljard. Anbang verschaft dus 350 tot 580 miljoen euro meer kapitaal dan bij tekening van de voorwaardelijke verkoopovereenkomst was geraamd. Bovendien legt Anbang 550 miljoen euro op tafel voor de afhandeling van interne leningen binnen het SNS-concern.
Minister Dijsselbloem geeft toe dat het verkoopbedrag vele malen lager is dan gedacht, maar hij vindt dat de deal toch nog eerlijk is. Dit omdat de kapitaalinjectie juist weer groter is dan gedacht. Daar komt bij dat de polishouders van Reaal in zijn ogen nu zekerheid hebben.
Hij legt uit:
"Het bedrijf had grote problemen, maar gaat nu toch verder. Het blijft een Nederlands bedrijf met een Nederlandse leiding, dat zich moet houden aan Nederlandse wetten. Maar Reaal krijgt nu met Anbang een nieuwe - Chinese - eigenaar. Het wordt weer een gezonde verzekeraar met een toekomst."
Ondertussen heeft het er alle schijn van dat de SNS Bank nog enige tijd in handen van de staat blijft. Uiteindelijk hoopt Dijsselbloem quitte te spelen op de verkoop van die bank en de vastgoedportefeuille.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten