Tiener met syndroom van Asperger wordt in elkaar geslagen. Dan besluit hij om de pestkoppen een les te leren die ze nooit zullen vergeten

Geen categoriejul 08 2015, 17:00
Hij strijkt met zijn hand over zijn hart... en zorgt er tegelijkertijd voor dat de aanvallers alsnog gestraft worden. Maar dan op een bijzonder toepasselijke manier.
Een tiener met het syndroom van Asperger werd in elkaar geslagen door een groep andere tieners. In plaats van ze aan te klagen en ze op die wijze een flinke straf te bezorgen besloot hij om op een heel andere manier 'wraak' te nemen; een manier waarmee ze wellicht een belangrijk lesje leren.
Gavins moeder (zo heet de jongen), Cortnie Stone, schreef een bijzonder gedetailleerde Facebook-post over het syndroom van Asperger en de manier waarop haar zoon ermee omgaat. Daarin besteedde ze ook aandacht aan de brute aanval op hem; hij werd in elkaar geslagen door een groep tieners omdat hij 'anders' was. Het syndroom van Asperger zorgt ervoor dat een persoon het moeilijk vindt om te socialiseren en te communiceren met anderen.
Cortnie legt uit:
Gavin has spent years learning what society thinks is appropriate and not appropriate, and so he doesn’t offend anyone or stick out in social situations. Being a teenager with Asperger’s is tough because all the sudden people around you are consistently “breaking” all the social do’s and don’ts you’ve spent years learning.
Met andere woorden, Gavins ouders hebben hem jarenlang geleerd hoe hij zich wel en niet moet gedragen. Je moet dit elke keer weer uitleggen aan zo'n jongen omdat hij het instinctief niet weet. Op zich lijkt dat duidelijk te zijn, maar het probleem is dat tieners lak hebben aan die regels. Een puber die vervolgens niet meedoet aan hun toch wel asociale gedrag wordt met de nek aangekeken en, in Gavins geval, zelfs gepest en geslagen.
Cortnie schrijft dat iemand Gavin vertelde dat hij een andere persoon zou ontmoeten; iemand die hij wellicht kon bevrienden. Kevin toog naar de afgesproken plek... waar hij vervolgens omringd werd. Korte tijd later lag hij bloedend op de grond met onder andere een blauw oog en een gebroken neus.
Dat was natuurlijk vreselijk voor Gavin, en er werd dan ook snel aangifte gedaan tegen de agressors. Toen had hij echter een idee: in plaats van ze op een gewone manier te bestraffen vroeg hij het OM om hen een aanbod te doen. In plaats van een forse boete te betalen of zelfs enige tijd te worden vastgezet moeten ze stuk voor stuk een essay schrijven over het syndroom van Asperger en een video kijken die Gavin opnam kort nadat hij in elkaar was geslagen.
Cortnie en Gavin hopen de pestkoppen op deze manier een belangrijke les bij te brengen over de manier waarop ze omgaan met mensen die 'anders' zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten