Varoufakis noemt afromen Griekse spaarders een "kwaadaardig gerucht"

Geen categoriejul 04 2015, 14:00
Volgens de Griekse minister van financiën is er geen enkele sprake van het opleggen van een 'haircut' aan houders van Griekse spaarrekeningen.
Met minder dan een dag te gaan voordat het veelbeschreven Griekse referendum van start gaat, is de penarie bij Griekse banken alleen maar groter geworden. Gisteren werd al bekend dat Griekse banken alleen nog tot en met aanstaande voldoende geld in kas hebben. Daarna zouden pinopnames helemaal onmogelijk worden.
De ECB heeft daarentegen niet besloten om de Griekse banken van meer krediet te voorzien, waardoor de bodem in zicht komt. In een poging de banken overeind te houden, wordt er in sommige kringen gesproken van een zogenaamde 'haircut': het afromen van spaarders, om de banken van meer geld te voorzien. Grieken zouden afscheid moeten nemen van 30% van hun spaarsaldo als dat boven de €8000 uitkomt.
Maar de minister van financiën van het land, Yanis Varoufakis, ontkent de berichten met klem. Sterker nog, hij noemt ze "kwaadaardige geruchten":
De Griekse minister Yanis Varoufakis van Financiën heeft een bericht dat Griekse spaarders een deel van hun spaargeld verplicht moeten offeren, via Twitter afgedaan als een 'kwaadaardig gerucht'.
Hij reageerde op berichtgeving door de Financial Times. De Britse zakenkrant meldde op basis van bronnen onder bankiers en zakenmensen dat de Griekse banken noodplannen voorbereiden om het banksysteem overeind te houden.
Duidelijk is in ieder geval wel dat er iets moet gebeuren om een faillisement van de Griekse bankensector te voorkomen. Als er verder geen maatregelen worden genomen, kunnen over een week alle Griekse banken de deuren sluiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten