VNL neemt afscheid van David Pinto

Geen categoriejul 04 2015, 16:30
Het bestuur van VNL (VoorNederland) heeft afscheid genomen van David Pinto.
Precies een maand geleden berichtten wij dat GeenStijl-columnist en PVV-bondgenoot David Pinto zich aan had gesloten bij VNL, de relatief nieuwe partij van Kamerlid Joram van Klaveren. Pinto werd voorzitter van de Raad van Advies en zou zich verkiesbaar stellen voor VNL bij de eerstvolgende parlementaire verkiezingen. Onze eigen Rivka Hellendall legde toen uit:
Vorige week was hij als gastspreker aanwezig voor de presentatie van het nieuwe boek van PVV’er Martin Bosma. Pinto had Bosma geadviseerd tijdens de totstandkoming van zijn publicaties. Volgens Pinto wilde de PVV hem graag op de lijst voor de volgende verkiezingen zetten, maar kan hij zich meer vinden in VNL.
Hoewel hij goede relaties had met de PVV liet Pinto desgevraagd weten dat hij niet actief wilde worden voor die partij omdat hij zichzelf "in de spiegel wilde kunnen aankijken."
Dat avontuur met VNL is vandaag beëindigd. In een persverklaring laat VNL weten:
"Het bestuur van VNL heeft helaas afscheid moeten nemen van de heer Pinto.
"De heer Pinto eiste een garantie op plaats 2 op de kandidatenlijst voor de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Het bestuur kon hem die plek niet garanderen."
Laurence Stassen, Joram van Klaveren en Johan Driessen voegen daar aan toe:
"Het VNL-bestuur wenst de heer Pinto alle succes voor de toekomst."
De eerste plek op de lijst zal natuurlijk naar lijsttrekker Bram Moszkowicz gaan, de voormalige strafpleiter die nu politicus is geworden. Pinto dacht blijkbaar dat hij in aanmerking kwam voor de tweede plek (in sommige peilingen staat VNL nu op twee zetels), maar dat is logischerwijs mogelijk problematisch. Veel experts verwachten dat die plek naar Joram van Klaveren gaat - één van de oprichters van de partij - of naar een vrouw, bijvoorbeeld naar Laurence Stassen. Zij is de voormalige delegatieleider van de PVV in het Europees Parlement en dus een ervaren politica. Datzelfde geldt voor Van Klaveren, die veel ervaring heeft opgedaan in de Tweede Kamer.
Pinto, daarentegen, heeft weinig tot geen politieke ervaring. Het zou een bijzonder grote gok voor welke partij dan ook zijn om de eerste twee plekken op de kieslijst te geven aan twee mensen die de nodige ervaring missen - zeker als die twee zetels weleens de totale score van de partij zouden kunnen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten