Egypte: Koptisch-christelijke soldaten vermoord

Geen categorieaug 29 2015, 18:00
Baha Saeed Karam werd vier keer beschoten. Hij werd meteen naar het ziekenhuis gebracht, maar er was geen redden meer aan.
Een Koptisch-christelijke soldaat is in "verdachte omstandigheden" gestorven te midden van zijn eenheid. Dat bericht MCN.
Op 23 augustus werd Baha Saeed Karam, een 22-jarige christelijke Egyptische soldaat, ineens beschoten. Hij werd maar liefst vier keer geraakt. De aanval vond plaats bij het hoofdkwartier van zijn eenheid in Marsa Matruh. Hoewel hij meteen werd overgebracht naar een ziekenhuis in Alexandra was er geen redden meer aan.
Hij overleed ter plaatse.
Baha's broer Cyril zegt dat Baha hem onlangs vertelde dat enkele (niet-christelijke) collega's hem met de dood hadden bedreigd. Hij had enkele keren ruzie met ze gehad en vreesde voor zijn leven. Blijkbaar was die angst terecht.
Dat is natuurlijk bijzonder verontrustend, maar dat is al helemaal het geval als je bedenkt dat het niet de eerste keer is dat een koptische soldaat in verdachte omstandigheden sterft. Het ergste is misschien nog wel dat de Egyptische autoriteiten er alles aan doen om deze sterfgevallen onder het tafelkleed te vegen. Zo vonden de Egyptische autoriteiten twee maanden geleden een dode Koptische soldaat; zijn hoofd was ingeslagen én hij had ook nog eens een kogel in zijn lijf. In plaats van grootschalig onderzoek te doen naar zijn dood concludeerde het leger snel dat de man zelfmoord had gepleegd, wat natuurlijk onzinnig is.
Het is eens te meer een teken dat, hoewel het nieuwe regime van Egypte (geleid door president al-Sisi) in naam seculier en anti-radicale islam is, Koptische christenen nog altijd niet veilig zijn. Het is nog maar de vraag of Al-Sisi daar iets aan kan en wil doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten