Fotografe zet een project op voor daklozen. Tot haar grote schrik én vreugde vindt ze opeens een gezinslid terug

Geen categorieaug 08 2015, 21:00
Diana's vader had vroeger een fotozaakje. Hij zorgde ervoor dat zijn dochtertje vanaf haar geboorte omringd werd door fotocamera's. Het resultaat: eerst werd het een hobby voor haar, daarna werd het haar beroep.
Diana Kim is nu 30 jaar oud. Een leeftijd waarop het speelkwartier voorbij is en je je echt bezighoudt met het uitbouwen van je carriere en/of waardevolle projecten die je het gevoel geven dat je een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappij.
[caption id="attachment_116911" align="aligncenter" width="639"]Diana als kind met haar vader Diana als kind met haar vader[/caption]
Voor Diana geldt dat ze haar fotografie wil gebruiken om de maatschappij een beetje beter en mooier te maken. Daarom is ze begonnen met het fotograferen van daklozen. Door hen vast te leggen op de camera - en dat op interessante manieren - hoopt ze hen te vermenselijken.
Een schitterend initiatief, natuurlijk. De meeste daklozen voelen zich onzichtbaar. Diana doet daar iets aan.
Screen Shot 2015-08-08 at 22.44.52
Tijdens dit project gebeurde er echter iets ongelooflijks. Op een dag was Diana aan het werk toen ze opeens een man tegenkwam - een dakloze - die ze bijzonder goed kende: haar vader.
“I first started photographing the homeless community in my first year of college. I gravitated towards the homeless because in some ways I identified with their struggle. I knew what it meant to be discarded, to be neglected, and to not have the stability and economic freedom I wanted. Overall, I understood their struggle because I struggled in the same way.”
In 2012, during one of her photography shoots on the streets of Honolulu, Kim saw her father among the homeless people she was documenting at the time.
Diana had haar vader al jarenlang niet gezien; hij verliet zijn gezin toen Diana 5 jaar oud was. Doordat haar vader er vandoor was gegaan had Diana het bijzonder lastig. Ze verhuisde van familielid naar vrienden, en soms sliep ze zelfs in een lokaal park of op een parkeerplaats. Vandaar dat ze zo'n hechte band opbouwde met daklozen en hen graag wil helpen nu ze haar eigen leven op de rails heeft.
Nu ze hem weer zag kon ze moeilijk boos op hem zijn; haar vader was financieel uitgekleed en geestelijk niet in orde. Hij was namelijk schizofreen.
Screen Shot 2015-08-08 at 22.42.18
Diana legt uit:
"I eventually did walk up to him at the corner of the intersection and called out to him. He didn’t respond or turn around, so I stood there trying to get him to look at me and acknowledge me. It was at that moment when a woman came up to me and said, ‘Don’t bother, he stands there all the time.'”
Hoewel dat vrij overtuigend was kon Diana haar vader niet negeren. Ze vertelde de vrouw: "Ik moet het proberen."
Screen Shot 2015-08-08 at 22.43.09
Daarom ging ze avond na avond terug naar de straat waar haar vader normaal gesproken te vinden was. Soms kwam hij opdagen, maar soms ook niet. De ene dag leek hij in staat te zijn om te reageren op woorden van andere mensen (waaronder Diana), maar de volgende dag leefde hij weer helemaal in zijn eigen wereld en had hij enorme ruzie met zichzelf (hij stond tegen zichzelf te schelden; nogmaals, hij was schizofreen).
Diana weigerde het op te geven. Ze probeerde haar vader maar liefst anderhalf jaar te helpen. Helaas wilde haar vader daar niet aan; hij vond dat hij geen hulp nodig had, wat natuurlijk eerst en vooral kwam doordat hij er psychisch juist zo slecht aan toe was. Hij wist niet meer wat hij deed.
[caption id="attachment_116908" align="aligncenter" width="640"]Diana's vader werd opgenomen in het ziekenhuis omdat hij een hartaanval had. Diana's vader werd opgenomen in het ziekenhuis omdat hij een hartaanval had.[/caption]
Dat veranderde toen Diana's vader ineens een hartaanval kreeg. Hij werd razendsnel naar het ziekenhuis gebracht en overleefde het gelukkig. Toen hij eenmaal aan de beterende hand was besloten zijn dokters en Diana zelf, natuurlijk, om hem ook met zijn andere problemen te helpen.
Screen Shot 2015-08-08 at 22.45.25
Het gevolg? Het gaat tegenwoordig veel beter met Diana's vader. Hij is geestelijk een stuk gezonder, heeft veel vrienden, en is niet langer gescheiden van zijn dochter. Om het verhaal nog mooier te maken heeft Diana onlangs laten weten dat haar vader zelfs actief op zoek is naar een baan zodat hij wat geld voor zichzelf kan verdienen.
Screen Shot 2015-08-08 at 22.46.06
Alle foto's in dit artikel zijn gemaakt door Diana Kim.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten