'George W. Bush overwoog atoombom in te zetten na 9/11'

Geen categorieaug 30 2015, 17:00
De Amerikaanse president hield alle opties op tafel, aldus een voormalig buitenlandadviseur van de Duitse oud-bondskanslier Gerhard Schröder.
Direct na de aanslag van 11 september, 2001 liet de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush publiekelijk weten dat hij wraak zou nemen voor de duizenden doden. Daarbij vermelde hij dat alle opties op tafel lagen om de vijand - radicale moslims gelieerd aan Al Qaeda en de Taliban - uit te schakelen.
De voormalig buitenlandadviseur van de Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder, ene Michael Steiner, meende Bush dat. In gesprekken met het Witte Huis werd hem en Schröder namelijk duidelijk dat de president zelfs overwoog om een atoombom in te zetten.
"Volgens de Amerikanen lagen alle opties op tafel," zei deze Michael Steiner op de vraag of Amerika nadacht over een nucleaire aanval. Tijdens een bezoek aan de veiligheidsadviseur van Bush, Condoleezza Rice, werd Steiner duidelijk dat de nucleaire optie geen grootspraak was. "De documenten lagen al klaar. Ze hadden alle scenario's bekeken."
Hoewel Schröder na de aanval onmiddellijk liet weten achter Amerika te staan - het maakte hem niet uit wat Bush precies zou doen - dacht Steiner daar anders over. "Een land mag nooit zulke blanco cheques uitschrijven," aldus de voormalige adviseur. Het betekende immers dat, als Bush inderdaad massavernietingswapens inzette, Duitsland die beslissing óók zou (moeten) steunen. Dat ging Steiner klaarblijkelijk te ver.
Steiner was daar dus niet blij mee, maar mensen die Bush steunen (of steunden) kunnen daar natuurlijk opzeggen dat een land niets zomaar mag uitsluiten als het aangevallen wordt. Er is een reden dat Amerika nucleaire wapens heeft: in het ergste geval zal het land daar eventueel gebruik van kunnen maken. Als de president de inzet van dat soort wapens van tevoren al uitsluit kan hij het nucleaire arsenaal van zijn land maar beter vernietigen... wat natuurlijk weer catastrofale gevolgen heeft voor de balans van de macht in de wereld en voor Amerika's positie.
Wellicht is het dus helemaal niet zo gek dat Bush alle opties (letterlijk: hij had de documenten op papier!) op tafel had liggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten