Grieks parlement stemt in met steunpakket

Geen categorieaug 14 2015, 8:00
Na een volledige nacht debatteren begon de stemming vanochtend om 08:30 uur.
Premier Tsipras kan tevreden zijn: het Griekse parlement stemde uiteindelijk voor de voorwaarden die verbonden zijn aan het derde steunpakket van het IMF, de ECB en de ESM. Van de 300 parlementariërs stemden 222 voor het pakket. Slechts 64 volksvertegenwoordigers stemden tegen. 11 weigerden te stemmen en 3 parlementariërs waren niet aanwezig. Met andere woorden: 14 volksvertegenwoordigers stemden niet.
Tsipras hoopte dat het parlement akkoord zou gaan met het derde steunpakket. Zoals De Telegraaf uitlegt:
Als de Grieken de bezuinigingen zouden wegstemmen, zou minister van Financiën Efklidis Tsakalotos het vanmiddag heel moeilijk krijgen, zo waarschuwde Tsipras voorafgaand aan de stemming. Het steunpakket zou dan nog niet toegekend worden, in plaats daarvan zou Griekenland dan op de been worden gehouden met een bruglening. "Dat wordt een eindeloze crisis", zei Tsipras daarover.
Interessant genoeg lieten zowel het IMF als de Europese Commissie kort vóór de stemming weten dat ze graag 'samen willen werken' met Griekenland om het pakket te implementeren en 'om te komen tot beslissingen over belastingverlichtingen.' Die aankondigingen waren duidelijk gecoördineerd met elkaar en hoogstwaarschijnlijk ook met de Griekse regering. Op die manier kon Tsipras het pakket immers nóg beter en effectiever verkopen aan zijn parlement en volk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten