Griekse beurs opent... en stort meteen in

Geen categorieaug 03 2015, 11:00
23 procent onderuit na de opening vandaag.
De Griekse beurs is vandaag voor het eerst in vijf weken opengegaan. Het resultaat liegt er niet om:
De Griekse aandelenbeurs is na vijf weken gesloten te zijn weer open en verliest bij opening 23 procent, de grootste koersval op een dag ooit voor de de beurs van Athene. Vooral de aandelen van banken krijgen klappen en verliezen tot 30 procent.
Op 26 juni werd de beurs gesloten omdat de regering bang was dat de beurs en vervolgens de hele economie in elkaar zouden storten als er niet werd ingegrepen. Dit kwam natuurlijk door de Griekse schuldencrisis, de oplopende spanningen tussen Athene en Brussel, én doordat de Griekse banken ernstig in de problemen zaten. Spaarders haalden hun geld massaal van de bank, investeerders zouden hun geld vrijwel zeker onmiddellijk van de beurs halen.
En dus ging de beurs op slot... en bleef dat maar liefst vijf wekenlang zo. Nu dachten de autoriteiten dat de schade mogelijk te overzien zou zijn. Het gevolg was dus een verlies van 23 procent in slechts een paar minuten tijd. Heel gek is dat niet aangezien de aandelenhandel gebukt gaat onder allerlei restricties. Zo mogen Grieken geen spaargeld gebruiken om te investeren op de beurs; dat mogen ze alleen met 'nieuw' geld doen. Dat laatste is nogal lastig aangezien de gemiddelde Griek bijna niets meer verdiend en ook nog eens alleen maar lage bedragen mag opnemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten