Griekse oppositieleider kan geen regering in elkaar sleutelen

Geen categorieaug 24 2015, 14:00
Nieuwe Democratie blijft aan de zijlijn staan.
De Griekse oppositieleider Vangelis Meimarakis van Nieuwe Democratie laat weten dat hij er niet in is geslaagd om een nieuwe coalitie in elkaar te sleutelen. Dit betekent dat hij de opdracht terug zal geven aan de president en er binnenkort nieuwe verkiezingen komen in zijn land.
Meimarakis kreeg vrijdag toestemming om op zoek te gaan naar een coalitiepartner nadat premier Alexis Tsipras donderdag zijn ontslag aanbood. De oppositieleider wilde op die manier nieuwe verkiezingen omzeilen. Hij was daarvoor bereid om ver te gaan: een samenwerking met onder meer Gouden Dageraad, de Griekse extreem rechtse partij, werd niet uitgesloten.
De opdracht wordt nu doorgegeven aan Eenheid van het Volk, een nieuwe radicaal-linkse partij die afgelopen week werd opgericht door teleurgestelde leden van Syriza. Eenheid van het Volk is onmiddellijk de derde partij van het land en zal vrijwel zeker zetels binnenhalen bij de volgende verkiezingen, maar de kans dat diens leider, Panayiotis Lafazanis, nu al een regering kan opzetten is nihil.
Er komen dus gewoon nieuwe verkiezingen. We gaan dan zien of Syriza of een andere partij aan de macht kan komen... of dat Griekenland officieel onbestuurbaar wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten