Hulporganisaties kondigen massa-ontslagen aan na forse subsidiekorting door het kabinet

Oxfam Novib, Cordaid en anderen moeten maar liefst 80% van hun jaarlijkse subsidie inleveren.

De vier grote organisaties die tezamen goed zijn voor het grootste deel van de Nederlandse ontwikkelingshulpuitgaven – Oxafam Novib, Cordaid, Icco en Hivos – zetten binnenkort noodgedwongen enkele honderden werknemers op straat. De reden voor de grote ontslagronde is het feit dat de Nederlandse overheid fors heeft gekort op hun subsidie:

De ontslagronde is het gevolg van bezuinigingen die minister Ploumen (Handel en ontwikkelingssamenwerking, PvdA) eerder dit jaar doorvoerde. De organisaties leveren vanaf 1 januari volgend jaar meer dan 80 procent van hun structurele overheidssubsidie in. Ze gaan terug van circa 50 miljoen euro per jaar nu naar 7- tot 10 miljoen euro straks. Alleen OxfamNovib houdt meer over: 15,6 miljoen euro.

Honderden werknemers kunnen op zoek naar ander werk:

‘Het is kapitaalvernietiging’, zegt Edwin Huizing, directeur van Hivos, dat 50 van de 145 medewerkers moet ontslaan op het Nederlandse kantoor. Bij OxfamNovib vertrekken in Nederland bij benadering 75 van de 325 medewerkers, bij Cordaid 69 van de 250 en bij Icco zelfs 175 van de 350 personeelsleden. Huizing: ‘Ons werk verdwijnt deels. Voor zover het blijft bestaan, raakt het versplinterd.’

De ingrepen betekenen dat Nederlandse ontwikkelingshulp enkele landen niet meer zullen bereiken. De vier grote organisaties stoppen met projecten in Rwanda, Soedan, Zimbabwe, Bangladesh Zuid-Afrika, Colombia, Peru, Brazilië en Irak.

Directeuren van de organisaties zelf spreken van kapitaalvernietiging. Maar minister Ploumen houdt vol dat deze ingreep noodzakelijk is om het Nederlandse overheidbeleid aangaanda ontwikkelingshulp toekomstbestendig te maken. Desgevraagd zegt de PvdA-bewindsvrouwe dat de huidige aanpak stamt van “begin jaren zestig.”

De hulporganisaties werpen daar tegenin dat de gemiddelde burger hier helemaal niets van zal begrijpen, en dat hun organisaties bekend en geliefd zijn onder het Nederlandse volk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. carthago

  Daar gaan een hoop salarissen van twee ton per jaar niet meer door het riool eindelijk. En die ngo maffia nog brutaal reageren door hun “geliefdheid onder het (pvda)volk te etaleren, schorem dus.

 2. zomaar

  zal mij benieuwen of vele van hen , nu (na het ontslag ), nog zo positief staan tegen het weg gooien van ons ( en dan ),hun geld .

  namelijk eenmaal ontslagen komt men aan een uitkering !!, die alsmaar gekort word om de lievelingen van hen , (in en uit de tijd dat zij aan deze vluchtelingen en organisaties verdiende ), steeds minder wordt !!, waardoor zij en hun gezin zelf op een houtje moeten gaan bijten .

  zal mij benieuwen ?.

 3. V.K.

  -Bekend en geliefd onder de bevolking, de reden om voor subsidie in aanmerking te komen.

  -Na ja, als ik me niet vergis wordt er vooral bezuinigd op hulporganisaties met een levensbeschouwelijke achtergrond.

  -Na ja, Op de vooral politiek ranzige Oxfam-Novib wordt dus niet bezuinigd.

 4. zomaar

  citaat “De hulporganisaties werpen daar tegenin dat de gemiddelde burger hier helemaal niets van zal begrijpen, en dat hun organisaties bekend en geliefd zijn onder het Nederlandse volk.”.

  en of deze organisaties geliefd zijn bij het N-volk , zal blijken als zij deur aan deur met de pet rondgaan , voor een bijdragen .

  makkelijk lullen als je door de overheid elk jaar een bepaalde ruimen bijdragen krijgt uit naam van het N-volk , een (R)overheid die een forse greep in de sociale kassen deden om deze hulp organisaties van dienst te zijn .

  en Tja vele onder het N-volk moeten naar de voedselbank , tegenwoordig .

  en vele ouderen en zieken kunnen de kosten niet meer opbrengen van het oud en ziek zijn !,dus waarom moeten wij dan aan een samenleving geven zoals uit b,v Zimbabwe, waar Mugabe het land en de economie om zeep geholpen heeft .

  vertel dat gelijk als je toch met de pet in de hand , deur aan deur gaat , weet ik zeker dat de arme Nederlander gul geeft .

  misschien een schot hagel in je reed , maar ach lood brengt ook wat op .

 5. henk vintage

  Nu die andere 20% nog.
  Al die zogenaamde hulp werkt averechts en is bedoeld om hun eigen riante inkomen te garanderen.

 6. AnnieJansz

  moeulijk toegeven hier, maar de PvdA krijgt meer voor elkaar dan de PVV op dit gebied.

  Een complimentje voor de voormalig linkse partij lijkt me op z’n plaats.

  1. CJD

   Wat krijgt de Pvda hier voor elkaar? De zoveelste maatregel dat net zo goed uit de koker van de PVV had kunnen komen.

   Ongeacht hoeveel PVVers over het ‘links beleid ‘ klagen valt het mij op dat vooral links zich kwaad maakt over het beleid. Dat is te zien hoe VVD stemmers grotendeels achter dit kabinet staan terwijl PvdAers onderhand wel een (ander) linkse partij hebben gevonden

   1. Simon Brouwenstein

    De PVV doet slechts voor spek en bonen mee in de politiek. Het beleid wordt gemaakt door de professionele fatsoenlijke partijen.

    1. CJD

     En wat is in jouw ogen een fatsoenlijke partij? De VVD. Deze partij waar types als Wilders en Verdonk hun politieke carriere begonnen zijn en hun carriere aan te danken hebben.

     Al is de VVD wat pragmatischer en wellicht wat minder kort door de bocht delen ze de zelfde achterlijke standpunten met PVV, als het op de hardrechts punten neerkomt zoals immigratie, millieu en inkomensbeleid. Sterker nog, aangezien de VVD salonfähig is maakt het ze nog veel gevaarlijker.

     Verder zijn de VVD en PVV een pot nat

    2. J.C.

     @Brouwenstein,

     Zolang Rutte II doet wat de PVV (op dit moment virtueel de grootste partij) haar opdraagt, mag u zeggen dat de PVV voor spek en bonen meedoet!

     En Rutte II doet met het inkrimpen van de ontwikkelingshulp terecht niet voor het eerst wat de PVV haar opdraagt.

    3. zomaar

     juist Simon , binnen onze linkse democratie !!, word ieder die anders denkt gedemoniseerd , en buitengesloten in gesprekken hoe onze samenleving eruit moet zien .

     een echte democratie , dan wel links dus een dictatuur !!, zoals die in N-Korea ook heerst en in vele links communistische samenlevingen .

     ach ja bijna vergeten binnen de islamitische samenleving , gelden dezelfde regels ieder die tegen is verliest zijn kop , ieder die anders is of gelooft idem .

 7. -Harry

  Sinds ik op de eeuwig voortreffelijke site van Bron een lijst te zien kreeg met de salarissen van de leiders van die ” menslievende” clubs , ben ik gestopt met geven .
  Best lastig om nee te zeggen , zeker als er ook nog een vriend van je komt collecteren , maar het moet maar .

  Gebruik tegenwoordig het argument dat die stakkers die door weer en wind gaan met zo’n bedelbus , dat die het moddervette salaris van de directie bij elkaar lopen te bietsen . Dan zie je de reactie over hun gezicht schieten .
  Godver , misschien heeft ie wel gelijk .

  Geen cent meer en die subsidie maar helemaal stoppen . En munitie kopen !
  We kunnen beter onszelf helpen dan die apen .

 8. CJD

  Echt een kabinet waarin rechts Nederland de vingers af kan likken

 9. Teun

  CJD likt alleen maar zijn vingers af, wanneer anderen zijn ijsje betalen.

 10. Ruud562

  “Directeuren van de organisaties zelf spreken van kapitaalvernietiging.”

  Hahahha, ze bedoelen dus dat ze hun bonus nu mislopen!
  \

  1. -Harry

   Tja , die opmerking heeft me ook getroffen , Ruud .

   Kan me niet anders voorstellen dan dat ie de Multi-miljoenensubsidie aan z’n neus voorbij ziet gaan .

   Kapitaalvernietiging !
   Subsidies aan die clubs , dát is pas kapitaalsvernietiging ,
   ONS kapitaal !

   Dit is een goed voorbeeld van hoe er bezuinigd dient te worden .

   Zouden ze toch af en toe naar Wilders luisteren ?

 11. Ruud562

  Ruim zeventig jaar ontwikkelingshulp heeft geen ene moer geholpen. Zo zit het halve continent Afrika zit nu in Europa, doelend op levenslange uitkering en idem gratis huisvesting. Alleen de corruptie heeft gezegevierd.
  Neen, goed dat de overheid zich terugtrekt, laat financiering maar over aan al degenen die hun mond vol hebben over die zielige zwartjes e.d.

  1. Nog1

   Dat is niet waar. Om te beginen is ontwikkelingshulp geen 70 jaar oud. Ten tweede zijn landen die nog niet zo lang geleden structureel hongersnood kenden, zoveel rijker geworden dat ze hun volk tegenwoordig wel kunnen voeden. Dat geldt bv voor geheel WAfrika, maar ook voor India.

   Als we daarnaast de verbeteringen in onderwijs, ziekenzorg en infrastructuur bekijken (samen met hun economisache groeicijfers) kunnen we moeilijk beweren dat er in de afgelopen 50 jaar niet al heel veel verbeterd is.

   Het feit dat veel geld op de verkeerde plaats terechtkomt (want dat is waar) betekent ook dat de rest dus wel op de goede plaats komt.

   1. toetssteen

    @Nog1
    Als u doelt op de enorme bevolkingsaanwas, heeft u gelijk.

    1. Nog1

     Kun je nagaan hoe groot de nominale groei is, aangezien de reele groei al zo groot is.

 12. poldi

  Vandaar dat na miljarden en nog eens miljarden ontwikkelingshulp en
  subidiegeld het er in Afrika maar niet beter op wil worden. (raar hè ?).

  Misschien door deze zeer machtige organisaties te gaan kortwieken en of zelfs helemaal te slopen krijgt Afrika eindelijk de kans zich van deze “ontwikkelingshulp” kanker te ontdoen en zich te gaan ontwikkelen.

  Een tijdje terug was er een boer uit Afrika op tv die gestopt was met boeren omdat hij niet meer op kon boksen tegen al dat gratis meel en rijst wat ze kregen. Hij ging maar zijn hand ophouden.

  1. Nog1

   Het gaat juist veel beter met Afrika. In de jaren 70 kende het hele continent structureel honger. Tegenwoordig is dit alleen nog het geval in de oorlogsgebieden in Oost Afrika.

   Ook het aantal oorlogen is gehalveerd, het aantal scholen en ziekenhuizen zeker vertienvoudigd, net als de infrastructuur fors verbeterd is.

   Vergelijk bv de rectie (en verspreiding) van Aids in de jaren ’80 met de huidige situatie ivm Ebola. Destijds waren er geen lokale medici en eindigden we daarom met een wereldepidemie. Nu is er wel een Afrikaanse gezondheidszorg, die weliswaar niet te vergelijken is met de onze, maar al wel in staat is een ziekte als Ebola te bestrijden.

 13. poldi

  En deze geitenwollensokkenclubs hebben jarenlang hun gang kunnen gaan.

  De resultaten zien we in Griekenland, Italie, en Spanje waar hun troetelkinderen landen en vervolgens, leve Schengen, ongestoord door de hele EU trekken en hierbij geholpen door de bed, bad en brood regeling.

 14. Nog1

  Ik ben zeker niet tegen OS, maar de argumentatie van deze organisaties slaat nergens op; ipv de korting te bestrijden met bv het argument dat de ontwikkelingslanden daar last van zouden hebben, komen ze met het argument van ontslagen Nederlandse werknemers. Alsof we aan OS doen om een paar honderd Nederlandse academici aan het werk te houden.

  Hiermee bevestigen ze het beeld dat veel mensen toch al over ze hebben, nl dat ze vooral denken aan zichzelf helpen.

  1. toetssteen

   @Nog1
   Lijkt het u economisch gezien niet veel meer voor de hand liggend om die handelsbarrières te slechten. Laat Afrika maar importeren tegen lage prijzen. Gun hen een eerlijke afzetmarkt.
   Doet de het Westen dat niet, lacht China zich echt de tranen. En terecht.

   1. Nog1

    Absoluut. We zouden de invoerrechten van de EU moeten verlagen. Als dat gebeurd hebben de meeste Afrikaanse landen geen OS meer nodig.

    Maar ik ben behoorlijk pessimistisch wat dit punt betreft. De insteek in de onderhandelingen mbt het TIPP verdrag wijzen op het tegenovergestelde. De lagere invoerrechten die sommige ontwikkelingslanden in unilaterale verdragen met de EU/VS hebben, zouden verdwijnen.

 15. J.C.

  Waarom zou Rutte II nog geld naar Afrika brengen als Afrika ongehinderd van Rutte II naar Nederland mag komen?

  Wat zou er duurder zijn de met veel paniek door de policor partijen aangekondigde “vergrijzing” of de policor welkome instroom van “zoekers” Uit Afroka en omgeving, van wie velen kennelijk weinig vertrouwen hebben in hun god.

 16. Seneca

  @AJ en SB
  u heeft tot zover gelijk dat dit kabinet met pvda dit besluit genomen is. is het niet aannemelijk dat door de ‘dreiging’ van de PVV dit besluit genomen is. bij dit kabinet denkt men: ‘iemand het gras voor de voeten wegmaaien…’.

 17. jack

  De gemiddelde burger snapt het maar al te goed en heeft hier al vele jaren om gevraagd. Ontwikkelingshulp voor Brazilie??? Laten ze het daar niet horen. Ze staan op de 60ste plaats in de wereld met 120 landen onder hun, waaronder Servie en Bosnie. Moet er ook geld naar die andere 120 landen?
  Ach, gekke mietjes in dat ontwikkelingsclubje.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.