ISIS-strijders verleiden Europese vrouwen in Turkije om Europa binnen te komen

Geen categorieaug 17 2015, 11:36
Een nieuwe manier om Europa binnen te komen.
Volgens Britse experts heeft ISIS een nieuwe, gevaarlijke manier gevonden om Europese landen binnen te komen. De terreurorganisatie zou zijn pijlen richten op kwetsbare vrouwen van middelbare leeftijd die alleen op vakantie gaan in Turkije. Vaak zijn deze vrouwen maar al te blij wanneer zij tijdens hun vakantie aandacht krijgen van jonge mannen.
Helaas kan schijn soms bedriegen, en blijken die jonge mannen later soms heel iemand anders te zijn. Het is bekend dat veel mannen bijvoorbeeld vooral uit zijn op geld, of met deze vrouwen willen trouwen om op die manier Europa binnen te komen.
Dat is uiteraard een groot persoonlijk drama voor de vrouwen die slachtoffer worden van zo'n oplichter, maar nu blijkt dat het ook een risico kan vormen voor de nationale veiligheid. ISIS-strijders zouden deze oplichtingstactiek namelijk kunnen toepassen om aan paspoorten te komen en undercover te infiltreren in (West-)Europese landen. Eenmaal gesetteld in Europa verlaten de strijders de vrouwen die ze hebben opgelicht, en zouden ze zich kunnen toeleggen op het voorbereiden van aanslagen.
Delene Alouane van de organisatie Marriage Fraud UK waarschuwt voor het gevaar. Ze vertelt het verhaal van een Britse vrouw die een leuke jonge man ontmoette in Turkije:
"Niets wees erop dat hij extremistische ideeën had. Hij deed zichzelf voor als verwesterd. Ze liep niet te hard van stapel, maar toen ze weer thuis was bleven ze contact houden, zowel telefonisch als op internet. Ze bezocht hem meerdere malen in Turkije en langzaamaan werd hun band steeds sterker. Maar het is nu duidelijk dat ze werd misleid."
In 2014 trouwde het stel en ging de man bij zijn vrouw wonen in het Verenigd Koninkrijk met een speciaal visum. Twee maanden later was hij plotseling verdwenen als sneeuw voor de zon. Wanhopig en verdrietig zocht zijn vrouw naar aanwijzingen waarom haar vlam was vertrokken. Delene vertelt:
"Toen ze op zijn Facebook inlogde en zijn berichten las, kwam ze er tot haar grote schrik achter dat de man die ze dacht te kennen, in werkelijkheid een ISIS-sympathisant was. Hij was bevriend met meerdere mensen op Facebook die steun uitspraken voor ISIS en de jihad. Maar nog schokkender was het feit dat de man samen met een neef naar Engeland was gekomen, die een andere vrouw op precies dezelfde manier had opgelicht. De vrouwen kenden elkaar niet, maar deze mannen hadden duidelijk dezelfde aanpak.
Deze oplichtingstactiek wordt steeds gebruikelijker. De vrouw was er helemaal kapot van, vooral omdat ze besefte dat zijn motivatie niet geld was, maar terrorisme. De schok was enorm en ze kon het bijna niet geloven. Elke dag vreest ze dat haar man een aanslag zal plegen. Ze voelt zich vernederd en angstig"
De vrouw, die om veiligheidsredenen anoniem moet blijven, heeft volgens Delene aangifte gedaan bij de immigratie-inlichtingendienst. Volgens veiligheidsexpert Janice Kephart, die ook voor de 9/11-onderzoekscommissie werkte, zijn paspoorten voor terroristen minstens zo belangrijk als wapens.
"Huwelijks-oplichting is vandaag de dag een essentieel onderdeel van het terrorisme-handboek. Toeristen zouden zich hier meer van bewust moeten zijn wanneer zij een vakantieliefde ontmoeten."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten