Juweliersvrouw uit Deurne wordt definitief niet vervolgd

Geen categorieaug 12 2015, 14:00
Ze schoot vorig jaar twee mannen dood die haar man probeerden te overvallen.
De autoriteiten hebben de zaak lang onderzocht maar zijn nu tot de conclusie gekomen dat de juweliersvrouw uit Deurne, die twee overvallers doodschoot, niet vervolgd moet worden. Er was uiteindelijk een beslissing voor nodig van het Gerechtshof in Den Bosch om de vrouw vrijuit te laten gaan.
Eerder kwam het Openbaar Ministerie al tot dezelfde conclusie. Dat concludeerde toen dat ze gehandeld had uit noodweer; een rechtmatige reden en actie om jezelf of anderen te verdedigen tegen agressors.
Ongelooflijk genoeg namen de nabestaanden van de overvallers (door Nu.nl 'slachtoffers' genoemd) daar geen genoegen mee. Zij wilden dat de rechter zich ook over deze zaak zou buigen. Hun advocaat, Ficq, spande daarom een zogenaamde artikel 12-procedure aan. Dat is een procedure waarbij de rechter het OM alsnog de opdracht kan geven om tot vervolging over te gaan als het Openbaar Ministerie dat zelf eigenlijk niet wil.
Het hof hoorde onlangs de juweliersvrouw om haar kant van het verhaal te horen. De rechters zijn net als het OM tot de conclusie gekomen dat de vrouw uit noodweer heeft gehandeld. Tegen de beslissing is geen beroep mogelijk.
De overvallers waren gewapend, gingen meteen de confrontatie aan en gebruikten buitensporig geweld. De juweliersvrouw mocht zich daar volgens de rechters tegen verdedigen.
De juweliersvrouw schoot de eerste overvaller dood door een klein gaatje in de deur. De kogel kwam recht in zijn hart terecht, waardoor hij dus meteen overleed. De tweede overvaller werd doodgeschoten toen hij de man van de juweliersvrouw - de juwelier zelf dus - aanviel.
Veel mensen vonden het belachelijk dat de vrouw mogelijk werd aangeklaagd; men was over het algemeen dan ook blij dat het OM eerder liet weten haar niet te vervolgen. Deze mensen zullen nu ongetwijfeld weer opgelucht ademhalen omdat het bewijst dat het recht op zelfverdediging nog altijd bestaat in ons land.
Daar staat tegenover dat advocaat Ficq laat weten dat de beslissing van het Hof tot veel 'verdriet' heeft geleid onder de nabestaanden van de overvallers. Zij hebben nog altijd het gevoel dat de juweliersvrouw te ver ging in de verdediging van zichzelf, haar man, en hun juwelierszaak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten