Koopkracht ouderen is in paar jaar met 7,5 procent afgenomen

Geen categorieaug 16 2015, 15:00
Gemiddeld. Sommige groepen zijn er zelfs 13% op achteruit gegaan.
Gepensioneerden zijn er de afgelopen jaren flink op achteruit gegaan. Dat bericht De Telegraaf.
Gemiddeld zouden drie miljoen gepensioneerden maar liefst 7,5% van hun koopkracht hebben ingeleverd. En dat in relatief korte tijd: sinds het begin van de crisis. Sommige groepen zijn er zelfs 13% op achteruit gegaan; een historisch bijna ongekende statistiek.
Door dit gebrek aan koopkracht zit 80% van de senioren nu in de financiële problemen. Met name senioren met een inkomen van 24.000 tot 30.000 euro - verreweg de grootste groep - heeft het bijzonder lastig om het hoofd boven water te houden. Hun pensioenen zijn namelijk bevroren of gekort, terwijl ze wel hogere bijdragen moeten betalen voor, in de woorden van de krant voor wakker Nederland, 'allerlei vormen van zorg.' Tegelijkertijd zijn 'compensaties en de fiscale ouderenkorting' ook nog eens komen te vervallen.
De Telegraaf baseert zich op een onderzoek van ouderenbond ANBO. De resultaten liegen er niet om:
Een echtpaar met een totaal besteedbaar pensioen (inclusief AOW) van 2000 euro per maand (dat is het leeuwendeel van de gepensioneerden) kost dat 400 euro, een vijfde van het inkomen. De huren stijgen, op het in hun huis vastgelegde vermogen wordt sinds 2007 ingeteerd of de vrijwel renteloze spaarrekening is geplunderd om het hoofd nog boven water te houden.
De conclusie van de bond is dan ook dat "ouderen de crisis betalen."
In de politiek maakt men zich hier al langer zorgen over. Zo heeft het CDA deze verslechterde situatie regelmatig aangekaart. Vooralsnog heeft het er echter alle schijn van dat PvdA en VVD niet van zins zijn om ouderen écht tegemoet te komen.
Ook de PVV ageert fel tegen de achteruitgang in koopkracht van ouderen. De partij deed vandaag een email uitgaan waarin het kabinet beschuldigd wordt van "ouderenhaat." Wilders en co. hebben ook meteen vragen gesteld aan de verantwoordelijke ministers. Enkele van die vragen zijn:
Deelt u onze mening dat het een ongehoorde schande is dat 80% van onze ouderen nog amper een luis heeft om dood te drukken, terwijl juist deze mensen de generatie vormen die na de oorlog dit land tot bloei heeft gebracht?
Is uw beleid van afbraak van ouderenzorg en -voorzieningen, verlaging AOW, de sloop van pensioenen en het op straat zetten van mensen die in een verzorgingshuis woonden uw manier om onze ouderen te bedanken voor hun zware arbeid in hun productieve jaren?
Welke gedachten- en beleidskronkel rechtvaardigt het tot op de draad uitkleden van onze ouderen, waar u de grenzen en de belastingportemonnee wel wagenwijd openzet voor tienduizenden gelukszoekers, die door u worden gepamperd en met voorrang van een woning worden voorzien?
De slotvraag liegt er niet om:
Waarom haat u onze ouderen?
Wat vindt u ervan dat ouderen er zo hard op achteruit zijn gegaan de afgelopen jaren? Heeft u het probleem dat zij het spreekwoordelijke kind van de rekening zijn, of ziet u geen andere optie dan te korten op hun compensaties?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten