Mark Rutte wil “dolgraag” nog een keer lijsttrekker worden

Mark Rutte windt er geen doekjes om: hij wil dolgraag nog een keer lijsttrekker van de VVD worden.

Als hij vandaag de knoop moest doorhakken, weet minister-president Mark Rutte het wel. Dan wordt de VVD-politicus graag nogmaals lijsttrekker en minister-president van Nederland:

Als hij het vandaag zou moeten beslissen, zou Mark Rutte in 2017 “dolgraag” weer lijsttrekker van de VVD zijn, maar hij neemt daarover pas later een beslissing.

[…] Hij herhaalde vandaag dat hij als premier zijn verantwoordelijkheid moest nemen en dat hij daarom zijn belofte dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan, niet kon handhaven. 

Ondanks de recentelijk aangezwollen kritiek op de VVD-voorman overweegt de premier sterk om nog een keer de kar van zijn partij te trekken. Als hij vandaag moest beslissen, zegt hij zeker ja. Maar aangezien de eerstvolgende Kamerverkiezingen pas in maart 2017 zijn, neemt Rutte de tijd en zal verschillende zaken overpeinzen:

Bij zijn afweging zal een belangrijke rol spelen of het kabinet en de VVD erin geslaagd zijn om Nederland sterker uit de crisis te laten komen, of het aantal banen weer groeit en of het vertrouwen van de consumenten toeneemt, zei de premier. 

Mark Rutte heeft de nodige ervaring met het lijsttrekkersschap; bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006, 2010 en 2012 was de liberale politicus ook al de nummer 1 op de kieslijst van de VVD. De eerste keer moest hij nog Rita Verdonk verslaan om de toppositie te veroveren, maar sindsdien heeft hij geen (serieuze) uitdagers meer gehad. Wel wordt er gefluisterd dat huidig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dolgraag Rutte zou opvolgen als lijsttrekker en minister-president.

De opmerkingen van de minister-president staan ook haaks op een speculatief artikel dat gisteren bij GeenStijl verscheen. De roze website zei via-via gehoord te hebben dat Mark Rutte in 2017 liever een hoge vertegenwoordigende baan in de EU aanneemt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Lost Paradise

  Stop Mark Rutte!!

 2. cmsuijkerbuijk

  Wel álles vertellen hé! GeenStijl: “Dus besloten we helemaal House of Cards te gaan op de vreemde positie van Mark Rutte en volle pijp te gaan speculeren.”
  En het eindigt met: “Speculatie?
  Maar natuurlijk is dit allemaal speculatie. Complotdenken! En gaat Mark Rutte al die honderden vragen die hem over deze kwestie gesteld worden door politieke journalisten de komende weken en maanden keihard negeren en ontkennen.”
  Speculatie dus. Niet meer en niet minder!

 3. van Urk

  Ik hoop dat hij deze belofte ook niet nakomt.

 4. The Fox

  Zal ook wel weer een leugen zijn. Feit is dat Rutte inmiddels zijn buik vol hebben van de kiezers die hem er op wijzen dat hij niets uitvoert van de VVD agenda en volledig in het PvdA kamp zit. Een electorale vernedering zou mooi zijn om dit soort non-valeurs een lesje te leren.

  Uiteraard gaat Mark voor een baan waar de kiezer geen rol speelt. Zijn handicap is dat hij een intellectuele lichtgewicht is en dus een rol als nuttige idioot is waar hij op kan hopen. Dat soort banen betaalt wel goed.

  1. Simon Brouwenstein

   Het lijdt geen twijfel dat Rutte bij de volgende verkiezingen de VVD opnieuw de grootste partij zal maken.
   Het is voor Nederland ook te hopen de hij als premier beschikbaar blijft.

   1. halo1

    Ik weet dat nog niet zo zeker..hij kan met die “”migranten”-tsunami-ellende en de (vierde)Griekenland-put nog flink op zn bek gaan..iig nog beter dan een echt-linkse kwezel

   2. poldi

    Ik denk Simon, zelfs als Rutte een moord zou plegen dat je hem nog bewierookt en adoreert.

    1. Mart

     Het volkje moet toch totaal ”van de pot getrokken” zijn om wèèr op Pinocio te stemmen…maar NIETS verbaast mij meer.

 5. Ada1

  Het is toch niet te hopen dat, dat gebeurd.

 6. Ni28

  Haat Rutte soms de burgers(vooral de ouderen) van Nederland of is hij gewoon blind en doof? Met zo inmiddels lange neus zou hij het tenminste kunnen ruiken.

 7. Bob Fleumer

  Als er nog een greintje gezond verstand bij de VVD zit moeten ze Rutte dumpen anders dumpt Nederland de VVD zo simpel is het!

  1. Simon Brouwenstein

   Als de VVD de grootste partij wil blijven en de premier wil leveren is hen ernstig aan te bevelen Rutte opnieuw als lijsttrekker aan te wijzen.

 8. The Fox

  Of Rutte de rit uitzit of niet, feit is dat hij Nederland achterlaat met torenhoge werkloosheid en minder verdienvermogen om onze staatsschuld af te lossen daar er helemaal niet hervormd is. En dat is hem aan te rekenen. De 5 miljard die volgend jaar wordt ” teruggegeven” is ongeveer 25% van wat we moesten inleveren en dus de marktsector is bewust kleiner gemaakt door de Rutte’s VVD. Daarnaast heeft de rechtervleugel van de VVD gecorrumpeerd door ze kabinetsposten te geven. Wie wil er niet minister of staatssecretaris worden? De geschiedenis zal verder over deze windvaan oordelen.

  Bij een rechtencollege heb ik ooit geleerd dat wanneer een politicus “landsbelang” aanroept als reden voor zijn beslissingen het volk moet gaan opletten. Voorgangers van Rutte hebben dit niet vaak gedaan. Het slaat elke discussie dood en in de praktijk vindt het voornamelijk plaats bij dictators. Het is een gevaarlijke ontwikkeling als beslissingen niet meer uitgelegd hoeven worden aan het hoogste orgaan van de democratie.

 9. V.K.

  -Ach het Griekenland debat was eigenlijks een gênante vertoning, Rutte ziet zichzelf natuurlijk het liefst als Dijsselbloem, meer macht, en hoeft geen theater te maken in die fopdemocratie/EU wingewest Nederland.

 10. Simon Brouwenstein

  Beste heer Fox,

  Elk Kabinet van normale partijen (waar ik PVV en SP niet reken) had grosso modo hetzelfde beleid beoogd. Het bijzondere van dit Kabinet is dat ze het ook realiseerden.
  U lijkt Rutte de enorme economische crisis te verwijten, ik meen dat hem de credits toekomt Nederland sterker uit deze crisis te laten komen.

  1. Terzo

   Wat jij vindt als betaalde trol van de overheid is in het geheel niet relevant blaaskaak!

  2. LantR.fant

   Beste Simon,
   Wat ú kennelijk niet ziet is dat onze verzorgingsstaat in een rap tempo wordt uitgehold. Door een overstromong van Asielzoekers binnen te laten, want dat kost een vermogen waar je niets voor terugkrijgt. Dan zijn er de miljardenverslindende naheffingen uit Brussel en de aderlatingen om met Griekenland de Euro te redden.
   Tegen elke economische logica in. En daarvoor is ook de rente op 0 gezet.
   Als munt is de € mislukt, maar als prestigeproject wordt die in leven gehouden.

   Het gevolg is dat alle pensionado’s grof inleveren op hun koopkracht en dat voor de huidige 50- er er straks hoegenaamd geen pensioen meer zal zijn als die 70 is.
   Dat betekent dat zowel arbeid als consumptie zijn kapotbelast. Arbeid wordt in hoog tempo geautomatiseerd of uitbesteed aan lagelonenlanden.
   Er komen nu wat baantjes bij, maar dat is veel parttimewerk en vrouwenbaantjes.
   De autoverkopen zijn licht gestegen, maar dat wel ten opzichte van een absoluut dieptepunt (niveau 1969)
   En per auto ontvangt de overheid nu BPM (een aanschafbelasting die binnen de EU trouwens illegaal is) van gemiddeld € 2.750, = waar dat in 2008 nog € 7.250,= was.

   De woningmarkt herstelt zich wat, maar het toezicht op de geldverstrekkers is van DNB overgeheveld naar Frankfurt. Het is wachten op het moment dat die ambtenarren daar met regelgeving komen die onze hypotheekmarkt weer de das omdoet.

   En dan is er nog een geldverslindende windmolen-op-zee-hobby.

   Hoe goed is dit kabinetsbeleid dan Simon?
   Ons bestuur wordt in rap tempo overgedragen aan Brussel en Frankfurt.
   Het uitgavenpatroon van de overheid is door alle genoemde aderlatingen groter dan de verdiencapaciteit van BV Nederland.

   Het is een kwestie van tijd, en dan is de welvaart compleet uit Nederland verdwenen.

   Met dank aan Pinokkio, Dijsselbloem en Alexander Gepetto.

 11. Nicky

  Rutte wil dolletjes graag.
  Ik ook, dolletjes graag: RUTTE ROT OP!

 12. Seneca

  Vanmorgen las ik dat Rutte totaal niet ondersteboven is van de kritiek van de ‘oppositie’. Hij vond het een stevige gedachtewisseling met de collega’s. Blijkbaar is het hem ontgaan dat hij daar zit en betaald wordt om het belang van Nederland en haar burgers te behartigen. Maar dat is van ondergeschikt belang.

  1. Simon Brouwenstein

   Ik denk dat Rutte inderdaad niet ondersteboven hoeft te zijn over de kritiek van de Kamer. De oppositie deed zijn dansje en uiteindelijk kreeg Rutte brede steun voor zijn beleid.

   1. Terzo

    Nou ja oppositie, op de PVV na is het allemaal ruggengraatloos schorem…..

   2. CJD

    Brede steun zou ik niet willen zeggen. Bovendien was de moeite bij het Griekenland Debatte van deze loser tevergeefs aangezien de Griekse regering toch in elkaar donderde

 13. CJD

  Ik hoop dat de VVD deze misbaksel gewoon weer lijsttrekker maakt. Hij zou nog wel eens heel goed op zijn pleuris kunnen vallen. En Simon is blijkbaar te onnozel om te snappen dat peilingen heel goed naast kunnen liggen.

  1. Simon Brouwenstein

   Ik besef heel goed dat de peilingen er naast kunnen liggen, sterker ik ga er vanuit dat de huidige peilingen weinig zeggen over het verkiezingsresultaat in 2017.

 14. nick

  No Way!

  Nog een paar wake-up calls over zijn bedrog, ellende met de vluchtelingen, terroristische aanvalen door de islam in Europa en ons geld wegstorten in de bodenloze putten van de EU, kan wel even doorgaan maar de mensen zullen op een moment toch wel wakker worden en deze arrogante bedrieger voorgoed wegstemmen.

  Ik blijf positief en houd vooralsnog hoop op het gezonden verstand.

 15. Gil de Vlaming

  En daarna een goed betaald Europees baantje zoeken zonder verantwoordlijkheid zoals de Belgische uitgerangeerde figuren met aan kop de clown van Europa Verhofstadt.

 16. _Mediaevist_

  Gladde Mark zal het wel redden. De kapitale blunder die hij kan maken is om heel hard te gaan lachen als er in Nederland met een terroristische aanslag 100 man worden afgemaakt. Het zal bij hem opkomen aangezien het een harteloze hond is, maar hij lijkt me slim genoeg om het niet te doen.

 17. Ruud562

  Brede steun tijdens het Griekenlanddebat voor die joker Mark Rutte? Welnee, maar uit partij- en politieke overwegingen heeft de Kamer, behoudens de PVV, hun fiat gegeven, omdat die joker anders grandioos op zijn muil zou gaan, eurofielen meeslepend. Want die joker MR heeft in de EU eerder ingestemd met steunbedragen en de Kamer volledig buiten spel gezet. Dat is nu de democratie anno 2015. Democratie waarin het volk geen moer meer heeft te vertellen, alleen maar mag dokken. Dank zij ‘fatsoenlijke’ partijen als CDA, D66, PvdA, VVD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.