Meisjesrechtenactiviste Malala slaagt voor haar eindexamen. En hoe!

Geen categorieaug 21 2015, 19:00
Het bekende Pakistaanse meisje Malala Yousafzai is met vlag en wimpel geslaagd voor haar eindexamen.
Dat bericht De Telegraaf. De krant baseert zich op een twitter-update van Malala's vader, die vol trots aankondigde dat zijn kleine meisje met louter negens en tienen geslaagd is.
Malala werd bekend omdat ze zich als klein meisje verzette tegen de radicaal-islamitische Taliban. Die organisatie vond - en vindt - dat meisjes niet naar school horen te gaan. Zoals bijna altijd proberen ze die mening met geweld op te leggen aan anderen: in 2012 pleegde de Taliban een aanslag op Malala. Ze overleefde die maar net: ze werd in haar hoofd geschoten. Omdat het zo zorgwekkend was - en ze duidelijk in groot gevaar was (er kon zomaar nog een aanslag worden gepleegd) - werd ze behandeld in Engeland, waar ze tegenwoordig dan ook fulltime woont.
Voor de aanslag was Malala al bijzonder actief, maar daarna zette ze zich zo mogelijk nóg meer in voor meisjesonderwijs. Ze werd wellicht de bekendste woordvoerster voor vrouwenonderwijs. Vorig jaar won ze dan ook terecht de Nobelprijs voor de Vrede. Hieronder haar fantastische speech toen ze die schitterende prijs in ontvangst nam.
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/08/Watch-Malala-Yousafzais-Nobel-Peace-Prize-acceptance-speech-360p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten