Nederland in top 3 bommengooiers op ISIS

Geen categorieaug 14 2015, 21:00
Na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gooit Nederland de meeste bommen op ISIS-doelwitten.
RTL Nieuws bericht dat Nederlandse F16's tot nu toe 240 aanvallen hebben uitgevoerd op ISIS-doelwitten in Irak. Daarmee is Nederland het op twee na belangrijkste land in de anti-ISIS-coalitie. Alleen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben meer aanvallen uitgevoerd op de radicale moslims die hele delen van Irak en Syrië bezetten en daar de ene misdaad tegen de menselijkheid na de andere plegen.
Vooral de laatste vier maanden zijn er veel bommen afgevuurd op doelen van Islamitische Staat. In die periode is er 450 keer sprake geweest van wapeninzet tegen IS-doelen. In het eerste halfjaar vuurden de Nederlandse F-16's 350 keer op doelen van IS in Irak.
Met andere woorden, de bondgenoten worden steeds actiever. Dat mag ook wel aangezien de militaire acties tot nu te weinig resultaten hebben opgeleverd. ISIS is niet alleen nog steeds niet verslagen maar breidt haar territorium af en toe zelfs uit. Chris Wood van journalisten- en onderzoekerscollectief Airwars.org legt uit:
"Dit is een duidelijke toename, alleen al de laatste vijf weken zijn er ongeveer 200 bommen en raketten afgevuurd. Dat wijst erop dat de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht actiever wordt in de oorlog tegen IS in Irak."
Generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen legt uit dat het niet vreemd is dat de Amerikanen zwaar op onze luchtmacht leunen:
"We hebben hele goede vliegers. Die zijn heel goed getraind en zijn bovendien in Amerika opgeleid, waardoor de Amerikanen ons vertrouwen."
Hoewel de Nederlandse luchtmacht ernstig verzwakte is door de vele bezuinigingen op Defensie van de afgelopen jaren heeft de generaal-majoor ongetwijfeld gelijk: onze vliegers zijn buitengewoon goed opgeleid én worden vertrouwd door de Amerikanen.
Toch verklaart dat niet alles. Op dit moment zijn er nog maar 4 Nederlandse F16's actief in Irak, voorheen waren dat er 6. Het is buitengewoon merkwaardig dat een land dat zo weinig vliegtuigen inzet relatief gezien toch erg actief is. Het betekent, ben ik bang, dat andere leden van de coalitie weinig tot niets doen. Als we ISIS echt willen verslaan moet daar verandering in komen - en snel ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten