Peperduur Koningslied nogmaals onder de loep genomen

De muzikale inluiding van Willem-Alexanders koningschap twee jaar geleden blijkt een flinke duit gekost te hebben.

Iets meer dan twee jaar geleden werd Koning Willem-Alexander feestelijk ingehuldigd als de nieuwe soevereine vorst van Nederland. Dat gebeurde onder andere door middel van een speciaal voor die gelegenheid geschreven Koningslied. Het lied viel destijds bij lang niet iedereen in goede aarde. Op De Dagelijkse Standaard schreef Willem-Jan Hilderink destijds:

Ik vind het sympathiek dat artiesten van (enige) naam zich hebben ingezet voor het Koningslied. Maar misschien was het beter geweest als ze ieder hun eigen weg waren gegaan.

Natuurlijk, samen iets doen drukt de eenheid van Nederland beter uit dan wanneer elke artiest zijn of haar interpretatie van de kroning aan de man brengt. Alleen heb ik zelden een pijnlijker bewijs gezien van de gespletenheid van de Nederlandse samenleving dan het Koningslied.

Desttijds bleek het al een prijzig gebeuren te zijn geweest (€ 150.000, werd ons in 2013 verteld), maar deze week bleek het monarchistische lied nog een tikje duurder te zijn uitgevallen. De totale kosten worden nu geraamd tot boven de half miljoen. € 550.000. om precies te zijn. Waaraan het precies is uitgegeven weten we niet:

De NPO zegt dat ze om ‘principiële redenen’ niet wil vertellen waaraan het geld is uitgegeven.

En daarom zal De Telegraaf een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur. Deze wet dwingt de overheid aan iedere aanvrager alle gegevens bloot te geven die het heeft inzake één kwestie. Gezien het feit dat de NPO een publiek orgaan is, valt ook deze organisatie onder de reikwijdte van de WOB, en zal het naar alle waarschijnlijk nog moeten uitleggen hoe €550.000 werd uitgegeven aan het Koningslied:

Met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur vraagt De Telegraaf inzicht in de kosten die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maakte voor het Koningslied. De juridische stap is nodig omdat de NPO niet wil uitleggen waar de 550.000 euro aan is uitgegeven die het nummer heeft gekost.

In het verzoek vraagt deze krant om opheldering, omdat onduidelijkheid daarover ‘niet in het belang is van de NPO, noch in het belang van de Nederlandse samenleving of het koningshuis’.

De NPO heeft nog niet gereageerd op het WOB-verzoek van De Telegraaf.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Mar

  Die 400.000 euro komt uit een pot geld, welke gevuld is door bedrijfsleven, private fondsen, (semi) publieke instellingen.

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/09/25/financiele-verantwoording-van-stichting-nationaal-comite-inhuldiging.html

  1. Simon Brouwenstein

   De Kroning was een bijzonder geslaagd evenement dat een grote nationale verbondenheid symboliseerde. Het lied was een minder geslaagd element maar daar stond veel tegenover.
   Dat er in PVV- en overige azijnkringen wordt gemopperd verbaast niet, daar kan men niet anders.

   1. carthago

    Een azijnliedje van you tube voor E 550000,-verkopen is natuurlijk pure oplichting,ranzig begin voor een koning.

 2. Gielah

  Dat lied was een wangedrocht van slecht Néderlands en slechte smáák.
  Helemaal niemand zat er op te wachten.
  Niemand ook vond het móói ( behalve dan de deelnemende BN-ers zelf, natuurlijk….die dat uitgebreid voor microfoons en camera’s uitdroegen).
  Je hoort het lied nooit meer…. en het verdiént dat ook absoluut niet… dat het ergens in het nationale geheugen blijft bestaan.

  Ahoy heeft de zaal, voor de uitvoering ervan, min of meer gratis ter beschikking gesteld.
  De meezingende artiesten hebben het ook voor nop gedaan.

  Nu blijkt een en ander dus om de een of andere reden 550.000 euro te hebben gekost.
  Ik ben zéér benieuwd wie deze centen in zijn zak heeft gestopt… c.q. wie er ( meervoud) aan dit beroerde lied verdiend hebben.

  1. carthago

   Het zou zo maar kunnen dat E500000 aan Brussel is betaald aan copyright en tekstcontrole.

 3. Ni28

  Koningslied, een totaal overbodig fenomeen voor deze gelegenheid en dat voor een halve miljoen euro. Vreemd terwijl niemand de rekening stuurde. De Publieke Omroep verkwanseld per jaar nog veel meer en veel belastinggeld daarvan verdwijnt in de vorm van absurde salarissen die niet in verhouding zijn tot prestaties in de zakken van medewerkers die in de smaak vallen bij de bobo’s.

 4. Simon Brouwenstein

  De diepere oorzaak van dit gemopper is weerzin tegen Nederland en ons symbool van nationale eenheid. Het is niet toevallig dat Putin hier populairder is dan Willem Alexander.

  1. CJD

   Misschien zou het zinvoller zijn om deze nationale eenheid te uiten op een nuttiger manier. Het zorgen voor de minder bedeelden bijvoorbeeld

 5. Limburgse Kuifje

  Ja Hoor het heeft slechts 6 reacties geduurd en daar wordt Poetin er met de haren bijgesleept.

 6. Gielah

  Laat ´m kwekken.

 7. Teun

  Het moment dat je wist dat zou komen is weer eens geweest.
  Het pvv-moment voor Simon Azijnbrouwer.

  1. Simon Brouwenstein

   Ik geef het toe, beste Teun, ik ben een gelukkig mens die dankbaar is dat hij in Nederland woont. Voor de ongelukkigen die die zon niet in het water kunnen zien schijnen koester ik mededogen maar ik laat ze mijn blijmoedigheid niet verstoren.

 8. Ruud562

  “SB: Ons symbool van nationale eenheid.”
  Dream your dream!

  1. Wachteres

   Ruud, de ‘nationale eenheid ‘ betekent voor Simon dat we met elkaar voor de EU moeten zijn en dus zo snel mogelijk onze eigen nationale eenheid moeten opofferen.

   Hij is daar erg blijmoedig onder en dat betekent alleen maar dat hij, net als een groot deel van het volk, geen idee heeft wat de gevolgen zullen zijn.

   Inderdaad, je moet maar mededogen hebben, al hoewel, een dergelijke stomheid is voor mij niet iets waar ik maar enig begrip voor kan opbrengen, laat staan mededogen.

 9. MareJane

  En dan te bedenken dat het Oranjefonds tijdens de kijk-ons-eens-oranjegeziind-zijn-actie slechts 48.000 eurie van de Nederlanders ontving. De rest zal wel gedacht hebben dat ze al genoeg betalen aan die flauwekul.

 10. Impon de Rabilia

  Wat maar weer eens bewijst hoe gelijk ik heb/had met mijn stelling, die ik al decenniën geleden heb geponeerd: “Nederland is net zo corrupt als de eerste de beste bananenrepubliek; het is hier alleen duurder”.

  1. CJD

   Als het om de koning gaat is er geen geld genoeg om uit te geven. Daar tegenover hebben wij het geld niet om fatsoenlijke zorg over te houden. Fit land is doodziek

  2. Simon Brouwenstein

   Ik zie niet in, beste heer Rabilia, hoe met dit nieuwsfeit corruptie is bewezen.

 11. Teun

  Ik vrees dat ik te jong ben om dat mooi te vinden.

 12. Teun

  Het klinkt wel een beetje als de vogeltjesdans, maar dan heel langzaam.

 13. Wachteres

  Heeft Willem niet het volgende gezworen, ‘zo waarlijk helpe hem God Almachtig’?

  “Ik zweer dat Ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van het Koninkrijk met al Mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat Ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de welvaart alle middelen zal aanwenden welke de wetten Mij ter beschikking stellen, zoals een goed en getrouw Koning schuldig is te doen. Zo waarlijk helpe Mij God almachtig!”

  http://www.staten-generaal.nl/nieuws/20130430/koning_willem_alexander_heeft_de

  Allemaal holle frasen dus.

  1. Simon Brouwenstein

   Waarom zijn die frasen hol, mevrouw Wachteres? Naar mijn inzicht houdt onze Koning zich er keurig aan.

 14. Wachteres

  Heeft Beatrix, die ons opriep om de EU te vertrouwen, en die dus volledig pro-EU is, niet dezelfde eed afgelegd?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.