Rapport Verenigde Naties: Zwarte Piet moet anders

Geen categorieaug 28 2015, 18:00
Het VN-comité dat optreedt tegen rassendiscriminatie wil dat Nederland Zwarte Piet 'verandert.'
De Nederlandse overheid moet er actief voor zorgen dat Zwarte Piet niet langer vooroordelen bevestigend is. Zo mag het geliefde mythische figuur bijvoorbeeld niemand doen denken aan het slavernijverleden.
Dat zegt het VN-comité (CERD) in een vandaag gepubliceerd rapport. De Telegraaf legt uit:
Een van de belangrijkste conclusies van het rapport is dat Nederland meer moet doen aan het voorkomen van discriminatie. Nu ligt volgens het VN-comité de nadruk vooral op reactieve maatregelen, en wordt pas actie ondernomen als discriminatie zich al heeft voorgedaan.
Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over allerlei serieuze discriminatieproblemen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. En, jawel, dus ook over Zwarte Piet. Blijkbaar vindt de VN Zwarte Piet zo belangrijk dat de hoge tantes en omes die deel uitmaken van het comité (het gaat om zogenaamde mensenrechtenexperts) daadwerkelijk over hem gesproken hebben... en zelfs met een 'advies' op de proppen zijn gekomen.
De Nederlandse delegatie bij het comité heeft al laten weten dat de Nederlandse overheid niet bepaalt hoe Zwarte Piet er precies uitziet. Dit betekent onder meer dat de regering de traditionele Zwarte Piet-figuur niet zal verbieden. Wel zal de staat "de dialoog blijven stimuleren." De delegatie voegt daar aan toe dat zij 'de pijn' begrijpt. Welke pijn daarmee precies bedoeld wordt - die van de leden van het comité die totaal geen band met ons land hebben en tot voor kort nooit van Zwarte Piet gehoord hadden? - is onduidelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten